Hírek

2008.08.16. 12:07

Kállai Ernő egységes cigányszervezetet akar

A kisebbségi ombudsman szerint egységes cigányszervezetre lenne szükség, ám ennek ma még nincs meg a háttere.

mti

Kállai Ernő a Népszavának adott interjújában úgy vélte, ha létre is jönne az egységes roma szervezet, az nem az önként vállalt politikai felismerés, hanem a félelem alapján szerveződne. A kisebbségi biztos szerint a cigányságnak olyan karizmatikus vezetőkre lenne szüksége, akik hatást tudnak gyakorolni a roma tömegekre.

Kitért arra is: rendkívül komoly megosztottságot jelent, hogy a romák között eltérő fejlettségű csoportok vannak. Mint mondta, akik már integrálódtak a társadalomba csak annyiban romák, hogy annak tartják őket, ám a fenyegetettség miatt egyre kevésbé vállalnak közösséget az elesettekkel.

A roma fiatalok oktatásáról szólva úgy vélte: a mai integrált nevelés "nagyon nyögvenyelősen" alakul, és bár ezt továbbra is "erőltetné", nemzetiségi képzést is csinálna. Jelezte, tudja, hogy ennek rengeteg ellenzője lenne a roma politikusok között is, akik azt mondanák, hogy ez szegregáció.

Kállai Ernő szerint olyan gazdasági környezetet kellene kialakítani, ami a romáknak lehetővé teszi, hogy legálisan dolgozhassanak. Mint mondta, a cigányok többsége ma azért dolgozik feketén, mert erre van igény.

Közölte, átalakítaná a jelenlegi szociális segélyezési rendszert, mert nem tartja jónak a munkaerőpiacra visszajutás szempontjából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!