Hírek

2008.10.15. 13:21

A brutális megszorítások előszeléről beszél a Fidesz

A Fidesz szerint már érezhető a kormány „gigantikus és brutális” megszorításának előszele az egészségügyben. Pesti Imre, az ellenzéki párt parlamenti képviselője tartott erről sajtótájékoztatót.

mti

„Egyes megnyilatkozások szerint az egészségügyből jelentős forráskivonás várható, ami reálértékben mintegy százmilliárd forintot jelent” – közölte a Fidesz szakpolitikusa. Pesti a megszorítás részeként említette, hogy a kormány nem hajlandó idén biztosítani az egészségügyben dolgozók 13. havi bérének fedezetét, ezt – mint mondta – az intézményeknek maguknak kell kigazdálkodni. Ez a lépés az egészségügy jelenlegi helyzetében elfogadhatatlan.

Elhangzott: a költségvetés tervezete alapján a kormány jövőre újabb 40-50 milliárdot von ki az ágazatból, 6-7 százalékkal fog csökkenni a kórházak finanszírozása, az alapellátásból kétmilliárdot vesznek el, a fogorvosi ellátás 100 millió forinttal fog csökkeni. A jövőben az egészségügyi alapon átfolyó gyed finanszírozásának felét is ennek az alapnak kell kigazdálkodnia.

A Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy az egészségügyi dolgozók 13. havi bérét a kormányzat nem hajlandó állni. A nagyon rossz anyagi helyzetben lévő intézmények ezt már nem tudják kigazdálkodni.

Ezzel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett, megvan a fedezet a 13. havi bérre is. „Az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátást finanszírozó előirányzata minden évben tartalmazza az intézmények által kifizetendő bér, valamint a 13. havi – 4 heti – illetmény fedezetét. Az idén a gyógyító-megelőző kassza 741,4 milliárd forintos előirányzattal rendelkezik” – írta a tárca közleményében. Erre reagálva Pesti Imre azt mondta, a szakmai szövetségek képviselői, a kórházvezetők jelezték, hogy nem találják a plusz finanszírozást, így nem felel meg a valóságnak a minisztérium állítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!