Hírek

2008.10.10. 08:46

A metróépítés miatt veszélyessé válhat a Műegyetem

Lehet, hogy ki kell üríteni a Műegyetemet, mert a 4-es metró építése miatt lassan süllyed az épület.

BAMA

A lap úgy tudja, kritikus határra ért a Műegyetem vegyészmérnöki és biomérnöki kara CH épületének süllyedése, amelyet a metróalagút és az épület alatti peron építése okoz.

Az egyetem műszaki főigazgatója és a karbantartási osztály vezetője szerint az épület ugyan statikailag valószínűleg stabil, de a repedések és a süllyedések miatt bármikor balesetveszélyhez vezethet az álmennyezet beszakadása, egy erkély vagy közbülső falak leomlása, esetleg egy közművezeték eltörése.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság is elismerte, hogy a beruházás kihatással van az egyetem épületére, de egy közelmúltban a műegyetemi szakértőkkel tartott helyszíni szemlére hivatkozva azt állították: nincs veszély. A Műegyetem vezetőit azonban nem tájékoztatták a szemléről, ezért panaszt tettek.

A metróépítést megelőző vizsgálatok szerint egymilliárd forintért kellett volna megerősíteni az épületet, de ez költségtakarékosságból elmaradt, sőt még a szükséges statikai és szerkezeti vizsgálatokat sem végezték el.

A CH épület eddig négy-hat centimétert süllyedt. A Műegyetem információi szerint 6,5 centiméteres süllyedésnél kell haváriatervet készíteni, amely akár az épület átmeneti lezárását is tartalmazhatja. Az egyetem hetente küld listát a bekövetkezett károsodásokról a beruházónak, de eddig még választ sem kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!