Hírek

2008.10.30. 16:36

Aranyérmes magyar videórendszer a bíróbakik ellen

Az egyik budapesti élvonalbeli klub pályáján építik ki azt a rendszert, amely után tesztelhető a magyar feltaláló, Maruzsi László által kifejlesztett – egy kínai nemzetközi találmányi kiállításon aranyérmet nyert – program. A videórendszer a futballbírókat hivatott segíteni, egyebek közt a leshelyzetek megítélésében.

BAMA

A feltaláló kifejtette, hogy a rendszer tesztelése élesben most kezdődik, november 11-re elkészül az egyik fővárosi élvonalbeli klub pályáján az eddig makettasztalon tökéletesen működő konstrukció. Azt, hogy melyik együttesről van szó, egyelőre a csapat kérésére nem árulta el.„Tizenkét kamera pásztázza a játékteret és egy program azonnali elemzést végez a felvételekről, s szükség esetén már küldi is a  megfelelő jeleket az asszisztensnek” - mutatta be a rendszer működését Maruzsi, aki korábban maga is bíráskodott. Elmondása szerint a partjelző zászlótartója speciális lenne, ha a labda áthalad a gólvonalon, akkor azonnal zöld lámpa gyulladna ki rajta, ha az alapvonalon hagyja el a játékteret, akkor piros, míg, ha oldalt, akkor villogna a piros fény. A leshelyzetek megítélésénél, amennyiben a partjelzőnek a legkisebb kételye is támad, a hüvelykujjánál lévő gomb megnyomására jelez a szerkezet. Ha lest észlelt a rendszer, akkor sárga lámpa gyullad ki, ha nem volt les, akkor a szerkezet "néma" marad.

„Amint kiépült a rendszer, a rendes mérkőzéseken teszteljük a működését. Természetesen a partjelző a megszokott zászlóval lenget majd, a speciálisat mi használjuk, hogy elemezzük, valóban hibátlanul működik-e. Reményeim szerint akár már a tavaszi szezon utolsó mérkőzésén be tudjuk mutatni hivatalosan a találmányt, de csak akkor állunk ki a nyilvánosság elé, ha százszázalékos biztonsággal működik a rendszer” - mondta Maruzsi, aki hozzátette,  nem sürgeti az idő, így az sem zavarná, ha csak jövő ősszel kerülne sor a bemutatóra, mert a lényeg a tökéletességen van. Megjegyezte, már egyeztettek a nemzetközi szövetséggel, amely  nagy érdeklődéssel várja az eredményeket, hiszen a FIFA korábban chipes megoldást, legutóbb pedig öt bírót is kipróbált korosztályos  meccseken éppen ezen problémák kezelésére. Emellett az észak-amerikai profi jégkorongligából (NHL) is érdeklődtek a találmány után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!