Hírek

2008.10.29. 15:44

Egyre többen tartoznak tartósan az APEH-nak

Mind a magánszemélyek, mind a cégek körében jelentősen nőtt a 180 napon túli adótartozással bírók száma – derül ki az APEH friss adatsorából.

N. M.

Szeptember végén 1004 vállalkozásnak volt 180 napon túl folyamatosan százmillió forintot meghaladó tartozása, a magánszemélyeknél pedig összesen 2272 adófizető került fel a szégyenlistára, mert az adótartozása legalább fél évig folyamatosan meghaladta a tízmillió forintot. Az APEH-nak tartósan tartózó cégek száma 31 százalékkal, a magánszemélyeké és egyéni vállalkozóké 13 százalékkal emelkedett 2007 végéhez képest.

A régi adós cégek és magánszemélyek összesen legalább 123 milliárd forinttal lógnak az adóhatóságnak, ha a listára való felkerüléshez szükséges minimum száz-, illetve tízmillió forintos adótartozással számolunk. Ennél azonban valószínűleg jóval magasabb lehet ez a szám, hiszen sok cég és személy tartozása ennek a küszöbértéknek a sokszorosa.

A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1004 társaságból 645 felszámolás, 29 pedig végelszámolás alatt áll. Ez pedig azt jelenti, hogy tőlük már nem sok bevételre számíthat az adóhatóság, mivel a felszámolások befejeztével a hitelezői igények átlagosan 1-2 százaléka térül meg. A vállalkozói listán szereplők között továbbra is nagy számban vannak kereskedelmi, építőipari cégek, de megtalálhatók rajta vagyonvédelmi és munkaerő-közvetítő vállalkozások, és alapítványok is.

N. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!