Hírek

2008.10.17. 14:42

Füttybalhé: Platini szerint inkább nevelni kéne a szurkolókat

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) francia elnöke szerint abszurd a felvetés, hogy ne játsszák le azokat a mérkőzéseket, amelyeken a szurkolók kifütyülik a rivális csapat himnuszát.

mti

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] „Ez az egész teljesen abszurd.” FOTÓ: AFP
[/caption]A keddi Franciaország – Tunézia barátságos mérkőzés után ezt szorgalmazta Francois Fillon francia kormányfő és Nicolas Sarközy köztársasági elnök is, miután a vendégcsapat drukkereinek egy csoportja fütyült a hazai válogatott himnuszának lejátszása alatt.

„Ez az egész teljesen abszurd, hiszen ha a himnuszok kifütyülése miatt le kéne fújni a találkozókat, akkor ugyanezt meg lehetne tenni akkor is, ha egy kapust kirúgásnál vagy egy játékost bármelyik lövésnél pfujolnak a szurkolók – reagált a kezdeményezésre Platini. – Jó, hogy nem állítunk minden drukker mögé egy rendőrt! Szerintem az lenne a megoldás, ha nevelnénk a szurkolóinkat. Vannak országok, amelyekben sohasem fütyülik ki a himnuszokat.”

A Juventus korábbi klasszisa szerint harminc éve, amikor még ő is játszott, az aktuális ellenfél drukkerei valamennyi francia városban kifütyülték a Marseillaise-t, ám a politikát akkor még nem érdekelte a labdarúgás, így nem is ütközött meg senki a történteken.

A kedden történtek után politikusok nehezményezték, hogy a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) hagyta végigjátszani a mérkőzést, s az elnöki hivatalban tartott válságtanácskozáson döntés született arról, hogy azonnal le kell állítani azokat a meccseket, amiken a francia himnuszt kifütyülik, és ki is kell üríteni azonnal a standiont. Jean-Pierre Escalettes, az FFF elnöke hivatalosan egyetértett a bejelentett intézkedésekkel, de garanciát kért arra, hogy a stadionok környékén az állam minden intézkedést szavatol az összetűzések elkerülésére abban az esetben, ha egy mérkőzést le kell állítani. „Én nem fogok 50 ezer embert csak úgy az utcára rakni anélkül, hogy a biztosítás előre ne lenne megoldva” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!