Hírek

2008.10.02. 09:26

Gyurcsány már a választási győzelemre készül

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor – hasonlóan a 2006-os országgyűlési választáshoz – ismét veszíteni fog, mert akkor is tévedett, és most is a „régi lemezt nyomja”.

mti

Gyurcsány Ferenc a fenti jóslatot annak kapcsán írta, hogy a Fidesz elnöke kedden a következő választásról úgy nyilatkozott: illúziója ne legyen senkinek, ugyanaz fog történni, mint 2006-ban, „hazudoznak”, meghamisítják, eltitkolják az adatokat, „közben valami alamizsnát, üveggyöngyöket szétszórnak az emberek között, hogy egyenként vásárolják meg politikai szavazataikat”, és közben elmondják, hogy borzasztó következményekkel járna, ha a Fidesz vagy annak elnöke kapna bizalmat az emberektől.

A kormányfő szerint Orbán Viktornak nincs túl elemző gondolkodása. „Szerintem azért (is) bukta el az előző választásokat, mert azt hitte, hogy azok éppen olyanok lesznek, mint a korábbiak. Tévedett, vesztett. Most is azt fog” – írta a kérdésre válaszolva az ATV online fórumán.

Kitért arra is, hogy a Fidesz összegabalyodott a szélsőjobbal, mert Orbán Viktor el akarja kerülni, hogy tőle jobbra legyen politikai erő. Így inkább engedi megfertőzni az egész jobbközepet – tette hozzá. Mint írta: „ez stratégiai, történelmi hiba, sőt, bűn”.

 

 

Arra a kérdésre, hogy szerinte Orbán Viktor elmegy-e a Magyar Tarka! szombati rendezvényére, úgy reagált: „amikor kellett volna, akkor nem jött, sőt, csendben maradt. Nem aláírni nehéz, hanem megszakítani a kapcsolatot a Jobbikkal, azt láthatólag nem teszi. Orbán legfeljebb prédikálja a vizet, de szemérmetlenül bort, sőt tablettás bort iszik”.

Az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban arról írt: a magán titkosszolgálat felderítésén és felszámolásán dolgoznak. A kormányfő egy, a Csányi Sándor szerepét firtató felvetésre azt mondta, nem tudja, hogy védi-e a média és a politikai elit az OTP elnökét. „Azt látom, hogy óvatos, de ilyen ügyben annak is kell lenni” – vélekedett.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva azt írta: ha most lennének a 2010-es választások, azt üzenné a legnagyobb ellenzéki pártnak és vezetőjének, hogy "később már rosszabb lenne az esélye, de ne meneküljön, mert a gyávaság nem politikusi erény, és férfiatlan is".

Az SZDSZ támogatásával szeretné a szocialista kormány elfogadtatni a költségvetést – válaszolta egy kérdésre a miniszterelnök. Közölte: szerinte a parlament elfogadja az adótörvényeket és a költségvetést. A miniszterelnök „nem boldog attól az ötlettől”, hogy a 13. havi nyugdíjakat építsék be a nyugdíjalapba. Szerinte ha ez történne, akkor az új nyugdíjasok megijednének, hogy nekik már nem fog járni ez a kifizetés.

A miniszterelnök írt arról is, hogy a nemzetközi gazdasági válság közvetlen hatásával nem számol a kormány, de a növekedés csökkenhet, a kamatok növekedhetnek. „Amerika influenzás, mi itt Európában egyelőre csak szénanáthától szenvedünk” – vélekedett.

Gyurcsány Ferenctől azt is megkérdezték az online fórumon, igaz-e, hogy két-három hete egy viharos elnökségi ülésen felvetette a lemondását.
A kormányfő erre úgy reagált: „ugyan...”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!