Hírek

2008.10.19. 11:29

Hétfőn folytatódnak az őszi érettségi írásbelik

Hétfőn folytatódnak az őszi érettségi írásbeli vizsgák, a legtöbben, csaknem 1700-an magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról.

mti

Magyar nyelv és irodalomból és magyarból, mint idegen nyelvből emelt szinten 40-en, középszinten 1625-en tesznek vizsgát. A szabályok megegyeznek a tavaszi érettségi szabályaival. Nemcsak magyarból tartanak hétfőn írásbeliket: emelt szinten további 11 tárgyból, középszinten még 21 tárgyból lesznek vizsgák. Emelt szinten így 30 vizsgahelyszínen összesen 69-en, középszinten 270 helyszínen összesen 1843-an vizsgáznak hétfőn. Az őszi érettségik kedden többek között a matematika és földrajz írásbelikkel folytatódnak.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az őszi érettségi 2005 előtt elsősorban a javítóvizsgák letételére adott lehetőséget, de mindig voltak olyan diákok is, akik rendes érettségit tettek, azaz először érettségiztek ebben az időszakban, vagy éppen honosító vizsgát tettek a külföldi tanulmányaik után hazatérve. Három éve, az új rendszerben mind a 7 vizsgafajtának megvan ősszel a szerepe. Ez a legalkalmasabb időpont a diákok számára az előrehozott érettségik letételére, befejezve egy tárgy iskolai oktatását-tanulását az előző tanév végén, s így nem kell egy éve, esetleg többet várni, majd újratanulni az érettségire. Most a vizsgák 55,4 százaléka előrehozott érettségi vizsga; 17,4 százaléka rendes érettségi. Javítóvizsga az érettségik 14,8 százaléka, a pótló matúra aránya 1,3 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!