Hírek

2008.10.16. 14:39

Jön az APEH-levél, félek még átvenni is

Olvasónknak betéti társasága van, de nem ért a vele kapcsolatos ügyekhez. Ha cégének a postás értesítőt hagy, még attól is fél, hogy elmenjen a küldeményért.

Rados Virág

A struccpolitika komoly veszélyekkel fenyeget –figyelmeztet dr. Schneider Péter ügyvéd. Ha a hivatalos postai jelzéssel ellátott küldeményt a címzett nem veszi át, a postán rákerül a megjegyzés: „nem kereste”. A jogszabály szerint a hivatalos szerv (adóhatóság, cégbíróság, bíróság) öt nap után úgy vélelmezi: a küldeményt kézbesítették a címzettnek. Éppen azért járnak el így, mert sokan fülüket-farkukat behúzva lapítottak, nem mentek el a felszólításokért, egyszerűen eltűntek.

Ennek ma már több százezer forintos bírság lehet a vége. (Például nem adunk be egy hivatalos iratot a cégbíróságnak. Az felszólít erre bennünket, de mi még csak át sem vesszük a küldeményt. A folyamat azonban nem áll meg, jön a bírságolás, egy szép napon pedig a végrehajtó.)

Előfordulhat, hogy önhibánkon kívül nem tudjuk átvenni a levelet. Például azért, mert külföldön tartózkodunk, vagy kórházban fekszünk, amikor megérkezik. Ilyenkor igazolási kérelemmel élhetünk – tanácsolja a szakember. Vagyis írunk az illetékes szervnek egy levelet, amelyben megindokoljuk, miért nem vettük át a küldeményt. Esetleg mellékeljük az orvosi igazolást, hogy betegségünk miatt akadályoztatva voltunk. Ugyanakkor azt is közöljük, hogy a mulasztást (amiért a bírságot kiszabták) a lehető legrövidebb időn belül pótoljuk.

Legyünk óvatosak a hivatalos ügyekkel! Dr. Schneider tud olyan esetről, amikor 8 millió forint adósságból 4 és fél millió volt a bírság – a fenti okok miatt. Ha az illető vállalja a felelősséget az ügyeiért, jóval kevesebbel megúszhatta volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!