Hírek

2008.10.30. 17:25

Jövőre jöhet a negyedik mobilszolgáltató

Akár két új mobilszolgáltató is megjelenhet jövőre Magyarországon, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ugyanis a verseny élénkítése érdekében új szolgáltatók piacra lépését lehetővé tévő pályázatot írt ki a múlt héten.

Németh M.

A pályázaton 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhetnek a jelentkezők: az egyik kiíráson a jelenleg is piacon lévő három mobilszolgáltató által használthoz hasonló frekvenciakészletetre lehet pályázni, a másikon pedig a jelenleg nem használt 450 megahertzes frekvenciatartomány hasznosítására kaphatnak jogosultságot. Ez utóbbi szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja. „Azért döntöttünk a pályázatok kiírása mellett, mert a meglátásunk szerint lanyhult a verseny intenzitása az elmúlt években a mobilpiacon, ugyanakkor a mobilinternet területén még nagyon nagyok a lehetőségek. Ezért van szükség és lehetőség új szereplők bevonására.” – mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke.

Már most látszik, hogy érdeklődők is lesznek a felkínált lehetőségre. A hét elején jelentette be az Externet Nyrt., hogy a Telekom 4 Magyarország Zrt-vel karöltve ringbe száll az NHH által meghirdetett új mobilfrekvencia megszerzéséért. A távközlési cégek DreamCom Kft. néven közös vállalatot hoznak létre a negyedik mobilszolgáltatói GSM/UMTS licensz esetleges megpályázására. Az alternatív távközlési szolgáltató Externet Nyrt. számára a szélessávú előfizetői bázis növelésének, valamint a mobil hangpiacra való belépés lehetőségét biztosíthatja az új tender. Pórffy András, az Externet elnök-vezérigazgatója szerint több szempontból is jót tenne a mobilpiacnak a negyedik szolgáltató megjelenése.

Több az előfizetés, mint a lakos

A lefrissebb adatok szerint a három mobilszolgáltató ügyfeleinek száma összesen 11 millió 688 ezer volt és 100 lakosra 116,4 előfizetés jutott az egy évvel korábbi 103,3 után. A Pannon piaci részesedése 35,27 százalékos, a T-Mobile részesedése 43,92 százalékos, míg a Vodafoné 20,81 százalékos volt.

„A jelenlegi mobil operátorok szinte befagyasztották a piacot, az árak alig-alig csökkennek, kialakult egyfajta status-quo. Itt az ideje kicsit izgalmasabbá tenni a versenyt.” – mondta. A vezetékes szélessávú piac példája jól mutatja, hogy az alternatívok igen élénk versenyt tudnak generálni: míg 7-8 éve még havi tízezer forint körül lehetett szélessávra előfizetni, ma már kétezer forint alá csökkent a belépő szintű ADSL havidíja, az előfizetők száma megtöbbszöröződött. „A mobilpiac ennél ugyan jóval fejlettebb, azonban úgy véljük, még mindig lehet bővíteni, a mobil platformon nyújtható szolgáltatások fejlődésének még koránt sincs vége.” – tette hozzá Pórffy. 

A pályázatok eredményhirdetésére december végén kerül sor, ekkor derül ki, hogy ki(k) lesz(nek) az új mobilszolgáltató(k).

Németh M. Több az előfizetés, mint a lakos A lefrissebb adatok szerint a három mobilszolgáltató ügyfeleinek száma összesen 11 millió 688 ezer volt és 100 lakosra 116,4 előfizetés jutott az egy évvel korábbi 103,3 után. A Pannon piaci részesedése 35,27 százalékos, a T-Mobile részesedése 43,92 százalékos, míg a Vodafoné 20,81 százalékos volt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!