Hírek

2008.10.09. 08:58

Kevesebben haltak meg az utakon

Az elmúlt évtized során évi átlagban 4 százalékkal csökkent az európai fővárosokban a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma.

BAMA

Az elmúlt évtized során évi átlagban 4 százalékkal csökkent az európai fővárosokban a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma – állapította meg szerdán a közlekedés biztonságának előmozdításával foglalkozó európai szövetség (ETSC – European Transport Safety Control).

Dublin, Lisszabon és Oslo a listavezető, a százezer főre jutó halálos közlekedési szerencsétlenségek évi 12, 10 és 9 százalékos csökkenésével – húzta alá a jelentés. Több más főváros, köztük Párizs, Madrid és Varsó mellett Pozsony és Bukarest ért még el az európai átlagnál nagyobb csökkenést az 1997–2007-es évtizedben, Budapest csaknem 4 százalékos csökkenéssel a huszadik helyen áll – egyedül Helsinkiben nőtt valamivel a közlekedési balesetek halottainak száma az utóbbi évtizedben.
Az EU országai 2001-ben fogadták el azt a célkitűzést, hogy 2010-ig felére kell csökkenteni a közúti halálozást, azóta a városokban évi 5,3 százalékos volt a csökkenés – ám a cél eléréséhez évi 7,4 százalékos ütemre lett volna szükség az ETSC honlapján közzétett tanulmány szerint.

Egy európai számára feleakkora annak a veszélye, hogy valamelyik főváros útjain veszti az életét, mint az ország más részein – tartalmazza a jelentés. Ennek az a magyarázata, hogy bár a fővárosokban gyakoribbak az ütközések, ezek a kisebb sebesség miatt ritkábban okoznak halált, mint másutt.

Az európai városi balesetek halálos áldozatainak többsége gyalogos és kerékpáros, nevezetesen 43 százalék gyalogos, 5 százalék kerékpáros és 21 százalék motoros, beleértve a segédmotoros járműveket is.

Nyugtalanító jelenségként említi az ETSC tanulmánya, hogy mind több olyan gyalogos válik baleset áldozatává, aki iPodot használ menet közben. A szövetség javaslatokat is tesz, többek között azt kezdeményezi, hogy lakott területen a járművek haladási sebességét csökkentsék óránkénti 30 kilométerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!