Hírek

2008.10.13. 16:21

Kritizálta az ombudsman a rendőrséget

Ombudsman: a rendőrség nem biztosította megfelelően a szeptember 20-i fővárosi rendezvényeket

BAMA

A rendőrség nem akadályozta meg, hogy összetalálkozzanak a szeptember 20-án egy  időben és egymás közelében folyó budapesti megmozdulások résztvevői,  és azt sem tette lehetővé, hogy a rendezvények helyszínét mindenki biztonságban elhagyhassa - állapította meg Szabó Máté ombudsman abban a vizsgálatában, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az  MTI-t.

A biztos közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy "függetlenül attól, hogy történtek-e összeütközések, a rendőrség nem tett eleget az említett fontos kötelezettségeinek". Mint olvasható, Szabó Máté munkatársai megfigyelőként a helyszínen voltak, amikor a Szabadság téren a demonstráció elveszítette békés jellegét, s közvetlen támadás érte a biztosító rendőröket. A rendőrség az elvonulás irányát is megjelölő felszólítás után oszlatta fel rendezvényt.

Mindezekre tekintettel a biztos megállapította, hogy "alapvető jogot sértő visszásság nem történt, amikor a rendőrség a demonstráció feloszlatása mellett döntött". Az ombudsman azonban hivatalból, külön eljárásban tovább vizsgálja a Hazatérés Temploma előtti rendőri intézkedéseket. Szabó Máté arra is rámutatott: "garanciális jelentősége" van annak, hogy az érintettek felismerjék az intézkedő rendőrt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!