Hírek

2008.10.07. 17:40

Megtorpanhat a gazdaság

A várt három százaléknál jóval lassabban, legfeljebb két százalékkal nő jövőre a magyar gazdaság

M. S.

A várt három százaléknál jóval lassabban, legfeljebb két százalékkal nő jövőre a magyar gazdaság, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy egy százalékra, vagy akár az alá csökken a GDP bővülésének az üteme – állítják elemzők a kedden publikált ipari termelési adatok ismeretében. A statisztikai hivatal számai szerint augusztusban 5,9 százalékkal volt alacsonyabb a hazai ipar termelése, mint a tavalyi év nyolcadik hónapjában, igaz, az eltérő munkanapszámból eredő különbség nélkül „már csak" 1,2 százalék volt a visszaesés.

Megtorpanásként értékelték az elemzők az adatot, és felhívták a figyelmet arra, hogy az ipar volt a magyar gazdaságnak az utolsó olyan területe, amely jól teljesített. Az ágazat teljesítménye külpiaci hatások miatt zuhan: Nyugat-Európa gazdasága drámai ütemben fékeződik, és ez visszaveti a magyar exportot, és azon keresztül a jobbára kivitelre termelő ipart. Fordulatra ráadásul még jó ideig nincs kilátás, legkorábban a jövő év második felében kezdhet el éledezni az unió gazdasága, feltéve, hogy a pénzügyi válság hullámai addigra levonulnak.

Leállnak az autógyártók

Drámai mértékben visszaesett a kereslet a személygépkocsik iránt Nyugat-Európa országaiban, ezért kibocsátásuk visszafogására és termelési kényszerszünetre kényszerülnek a nagy autógyártók. Tegnap a BMW jelentette be, hogy húszezerrel kevesebb autót gyárt le az év végéig, mint korábban tervezte, továbbá október végén négy napra teljesen leállítja a termelését lipcsei üzemében. Korábban már a Daimler, a Ford, az Opel és a Volkswagen is jelezte, hogy néhány napra kényszerszabasdságra küldi a dolgozóit, sőt néhány száz embert teljesen leépítenek a cégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!