Hírek

2008.10.05. 15:36

Minden idők legősibb állatlábnyomát találták meg Nevadában

Minden idők legősibb állatlábnyom-fosszíliáját találták meg az amerikai Nevada állam üledékes rétegeiben.

BAMA

A vízben élő kis állat nyomának maradványai az ohiói egyetem földtani intézetének kutatója, Loren Babcock professzor szerint 570 millió évesek, ez pedig azt mutatja, hogy a lábbal rendelkező állatok 30 millió évvel korábban jelentek meg a Földön, mint ahogyan azt a tudósok korábban hitték.

Kutatásainak összegzését a professzor vasárnap tette közzé az Amerikai Geológiai Társaság houstoni konferenciáján. Eddig az a felfogás uralkodott tudományos körökben, hogy a Pre-kambrium, más néven Ediakarium földtörténeti korszakban elsősorban mikrobák és egyszerű többsejtű állatok éltek a Földön.

A két milliméter átmérőjű nyomok azonban arra utalnak, hogy már a Kambrium-korszak előtt is, amikor az állatok többsége megjelent és kifejlődött a Földön, voltak olyan lények, amelyek lábbal közlekedtek. Babcock szerint még nem rendelkeznek teljesen meggyőző bizonyítékokkal, de a lábnyom-fosszíliák felfedezése erősíti az utóbbi feltételezéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!