Hírek

2008.10.08. 10:11

Mosolygó kukásautók

Több mint 400 pályamű érkezett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. által kiírt gyermekrajzpályázatra, aminek a célja a környezettudatos életforma megismertetése és népszerűsítése volt.

Boda Veronika

Hulladékgyűjtést, köztisztasági feladatokat, útkarbantartást ábrázoló rajzokkal nevezhettek az 5-10 éves gyerekek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) Alkotói pályázatára. A főváros tisztaságának megőrzésére irányuló tájékoztató és oktató sorozat első lépéseként meghirdetett akció célja, hogy a köztisztasági szolgáltatásokat és az azokat segítő célgépeket (amilyen például a kukásautó) emberközelivé tegye és felhívja a gyerekek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára.

A zsűrit Bartos Erika grafikus művész, író, Debre Krisztina riporter és Rékasi Károly színművész képviseli. Mindannyian örömmel vállalták, hogy részt vesznek az FKF kezdeményezésében, hiszen bíznak benne, hogy a környezet védelme nemsokára Magyarországon is divattá válik. Gyermekes szülőkként pedig különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerkedjenek a környezettudatos szemléletmóddal.

„Megható volt látni, milyen sokat dolgoztak a gyerekek. Sok elgondolkodtató, ötletgazdag alkotás érkezett a zsűrihez. A legtöbb rajzon a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos témák jelennek meg, megszemélyesítve a kukásautót, hol boldogan, hol szomorúan” – mondta Bartos Erika.

A zsűri közel 400 rajzból választotta ki az 50 díjazott alkotást, és azt a három különdíjas rajzot, amelyek egy-egy kukásautót ékesítenek majd október-november folyamán. „Rendkívül fontos számunkra és az egész társadalom számára, hogy a gyermekek a környezettudatos életformát már kiskorukban megismerjék, megkedveljék, és a környezet védelmét, mint alapvető ismeretanyagot sajátítsák el. Csak így biztosítható, hogy szűkebb és tágabb környezetünk is kellemes, élhető és biztonságos marad még sok generáción át” – mondta Bielek Péter, az FKF vezérigazgatója.

A több mint 110 éves múltra visszatekintő vállalat a társadalmi felelősségvállalás keretében a szemléletformálást, a környezettudatos életforma megismertetését tűzte ki célul. A pályázat teljesítette ezen rendeltetését, hiszen az alkotás során a gyerekek játszva ismerkedhettek meg azokkal az egyszerű tennivalókkal, amelyek a környezetvédő magatartás alapjait képezik. A rajzpályázat nemcsak a kicsiknek, hanem közvetve a felnőtteknek is szólt, hiszen többek között a szülők felelőssége a gyerekek környezettudatos magatartásának kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!