Hírek

2008.10.11. 20:03

Nemzeti csúccsal a válság ellen

Nemzeti csúcsértekezletet javasol Gyurcsány Ferenc a pénzügyi válság magyarországi hatásainak kezelésére. A Fidesz későinek tartja a kormány reagálását, és továbbra is adócsökkentést szorgalmaz.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A vezérkar megkapta az MSZP támogatását. FOTÓ: KERÉK ÁGNES
[/caption]Nemzeti társadalmi-gazdasági csúcs összehívását kezdeményezi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő az MSZP rendkívüli kongresszusán bejelentette: a pénzügyi válság enyhítéséhez Magyarországnak össze kell fognia, ezért a politikai, a gazdasági és a társadalmi élet vezetői, illetve a közjogi méltóságok, közöttük az államfő részvételével egy-két héten belül képzeli el a csúcsértekezlet megtartását. Gyurcsány a kongresszuson mondott beszédében hangsúlyozta: meg kell védeni a magyar családokat és a magyar gazdaságot. A kormányfő a tanácskozáson megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket, amikor úgy fogalmazott: a magyar bankrendszer stabil, erős és fizetőképes, akinek pedig magyar pénzintézetben van a pénze, nyugodtan aludhat.

Veres János pénzügyminiszter azt mondta, a kabinet kész az adócsökkentési javaslat visszavonására és az adótörvények módosítására. Közölte: október 20-ig, a 2009-es költségvetés parlamenti vitájának megkezdéséig elvégzi a Pénzügyminisztérium és a kormány a pénzügyi válság miatt szükséges módosításokat a büdzsén. Veres ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy nincsenek tabuk a költségvetés készítésénél, így el lehet halasztani például az adócsökkentést, a módosítások érinthetik a nyugdíjrendszert, valamint a parlamenti pártoknak is változtatniuk kell az együttműködésükön. Veres egy tévéműsorban arról beszélt: nyilvánvaló, hogy jelentős kiadáscsökkentésre van szükség, ami akár a jóléti rendszert is érintheti. A miniszter előrebocsátotta, hogy sok ember számára fájdalmas intézkedések történhetnek. Az MSZP kongresszusa támogatta Gyurcsány elképzeléseit.

Gyurcsány és Simor András jegybankelnök 12 pontos csomagja

1. A költségvetési hiány csökkentése 3,2-ről 2,9 százalékra.

2. Az adócsökkentés elhalasztása.

3. Korlátlan állami garancia a betéteseknek.

4. Az Új tulajdonosi program felfüggesztése.

5. Közpénzügyi törvénycsomag.

6. Bértárgyalások felfüggesztése, bérbefagyasztás.

7. 800 milliárdos támogatás a vállalkozásoknak.

8. A bankok forráshoz jutásának javítása.

9. A befektetési alapok vásároljanak állampapírokat.

10. A pénzügyi felügyelet erősítése.

11. Egységes európai felügyelet.

12. Új becslés a gazdasági növekedésről.

Az SZDSZ kiindulási pontnak és tárgyalási alapnak tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 12 pontos gazdasági javaslatát, de nem tekinti elegendőnek, ezeknél jóval határozottabb lépéseket vár el a kisebbségi kormánytól – mondta Fodor Gábor elnök. A liberális párt legfontosabbnak a költségvetési plafonra tett törvényjavaslatának parlamenti elfogadását tartja, szándéka szerint a törvényhozás már hétfőn megkezdi a vitát és két hét múlva határoz is róla.

A Fidesz viszont továbbra is kitart az adócsökkentés szükségessége mellett. Navracsics Tibor szerint új költségvetési törvényre és adótörvényekre, valamint jelentős adócsökkentésre van szükség. Varga Mihály gazdasági kabinetvezető ugyancsak azt hangsúlyozta: Magyarország adócsökkentés nélkül nem tud elindulni a növekvő pályán. A párt a héten hétpontos javaslatot ismertetett a válság kezelésére. Egyebek között azt javasolják, hogy a kormány vonja vissza a költségvetési javaslatot, készítsen új adótörvényt, garantálja a lakossági betéteket, és szülessen törvény a költségvetési plafonról.

A G7-ek is együtt lépnek fel

Egyeztetett, összehangolt lépéseket tervez a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport a pénzügyi válságra. Ugyanakkor a tagországok miniszterei nem tudtak egyetértésre jutni abban a kérdésben, hogy garantálni kellene a bankközi hitelezéseket. „Globális választ kell adni a hitelválságra, hogy megteremthetők legyenek a hosszú távú növekedés és stabilitás alapjai” – hangsúlyozta George Bush amerikai elnök.

2. Az adócsökkentés elhalasztása.

3. Korlátlan állami garancia a betéteseknek.

4. Az Új tulajdonosi program felfüggesztése.

5. Közpénzügyi törvénycsomag.

6. Bértárgyalások felfüggesztése, bérbefagyasztás.

7. 800 milliárdos támogatás a vállalkozásoknak.

8. A bankok forráshoz jutásának javítása.

9. A befektetési alapok vásároljanak állampapírokat.

10. A pénzügyi felügyelet erősítése.

11. Egységes európai felügyelet.

12. Új becslés a gazdasági növekedésről. A G7-ek is együtt lépnek fel Egyeztetett, összehangolt lépéseket tervez a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport a pénzügyi válságra. Ugyanakkor a tagországok miniszterei nem tudtak egyetértésre jutni abban a kérdésben, hogy garantálni kellene a bankközi hitelezéseket. „Globális választ kell adni a hitelválságra, hogy megteremthetők legyenek a hosszú távú növekedés és stabilitás alapjai” – hangsúlyozta George Bush amerikai elnök. Gyurcsány Ferenc: ez fájni fog! A vezérkar megkapta az MSZP támogatását. FOTÓ: KERÉK ÁGNES -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!