Hírek

2008.10.19. 17:10

Nyugdíjkorrekció, családi pótlék-emelés: szeptemberre halasztva

A nyugdíjkorrekciós program 2009-re esedékes részének és a családi pótlék emelésének jövő év szeptemberre való halasztása 30 milliárd forintos költségvetési kihatással jár - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter vasárnap.

mti

A kormány a törvényekben rögzített kötelezettségeinek eleget tud tenni a jövő évi költségvetés keretei között - jelentette ki a miniszter az MSZP választmányának ülése után, amelyen Veres János pénzügyminiszter ismertette az Országgyűlésnek szombaton benyújtott jövő évi büdzsét. „Nyugdíjemelés lesz, a nyugdíjkorrekció az eddig bevett gyakorlathoz képest későbbre van tervezve" - fogalmazott a politikus a költségvetéssel kapcsolatban, amelyet támogatott az MSZP választmánya. Szűcs Erika hozzátette: január elsejétől a nyugdíjemelést a svájci indexálás és a bérajánlás alapján tervezi a kabinet, ez 3,9 százalékos emelést jelent. Mint mondta, a 13. havi nyugdíj kifizetésének szándéka is szerepel a költségvetésben.

Emlékeztetett rá, hogy ötéves programról van szó, és 2009-ben  csak szeptembertől tudják biztosítani az 1988 és 1990 között  nyugdíjba mentek esetében a 2 százalékos, az 1992 és 1995 között  nyugdíjba vonultaknál a 4 százalékos, valamint 1997 és 1998-ban  nyugdíjba vonultak esetében a szintén 4 százalékos plusz emelést. Szűcs Erika elmondta, hogy a családi pótlék emelése nincs törvénybe iktatva, és volt olyan időszak az elmúlt években, 1998 és 2002 között, amikor egyáltalán nem emelték ennek a juttatásnak az összegét. A szocialisták vezetette kormány az elmúlt hat évben mindig emelte, és most is az infláció mértékével azonos emelést terveznek 2009 szeptemberétől - fűzte hozzá.

A szociális miniszter azt mondta, hogy a nyugdíjkorrekciós program 2009-re esedékes részének és a családi pótlék emelésének szeptemberre halasztása 30 milliárd forinttal kevesebbet jelent az érintetteknek. Mint mondta, mintegy 100 milliárd forintos kiadáscsökkentés terveznek, és arányaiban ez a 30 milliárd forint nem azt jelenti, hogy a terheket elsősorban a családokra róják. Arra a kérdésre, hogyan fogadta a frakció ezeket az intézkedéseket, Schiffer János, az MSZP választmányának  elnökhelyettese, országgyűlési képviselő közölte, a frakció nem  örömmel, de elfogadta ezt a javaslatot. Reméljük, hogy nem lesz olyan változás, amely ezeknek az ellátásoknak a szeptemberi biztosítását felülírhatná - mondta.

Szűcs Erika kitért arra, hogy a jövő évi költségvetés az eredetileg tervezett 3 százalék helyett 1,2 százalékos növekedéssel  számol. Hozzátette: az inflációt is lefelé, 3,9 százalékra  korrigálták. Az eredeti törvényjavaslatban 4,3 százalékra tervezték a fogyasztói árak éves átlagos emelkedését. Elmondta, hogy a hiány is csökken az eredeti elképzelésekhez képest, így jövőre 3 százalék alatt lehet. Közölte, hogy 2008-ban 103 milliárd forinttal, 2009-ben az eredeti javaslathoz képest további 94 milliárddal csökkentik az államháztartási hiányt.

Az MTI azon kérdésére, hogy a nemzeti csúcson megfogalmazódott javaslatok közül, melyiket tartják továbbvihetőnek, Szűcs Erika azt mondta, hogy erről még nem egyeztettek, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban kijelentette, hogy minden elképzelésre nyitottak. Ebben a helyzetben csak úgy alakulhat ki egy közös nemzeti akarat, ha mindenki egy kicsit felülbírálja saját álláspontját és képes lépéseket tenni mások felé - vélekedett. Megjegyezte, hogy folytatni fogják az elkezdett szociális reformot, amely az Út a munkához programmal valósul meg. Ennek célja, hogy a szociális rendszer a pénzbeli ellátások igénybevétele helyett a munkára ösztönözzön - fűzte hozzá.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!