Hírek

2008.10.19. 03:06

Összefogtak az előadó-művészeti szervezetek

Két év és sok-sok egyeztetés után véget ér az előadói törvénnyel foglalkozó szakemberek munkája, ugyanis a szerdán a kormány alkalmasnak talált a jogszabálytervezetet arra, hogy parlamenti vitára bocsássa.

HVR

„Szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján kaptuk meg a szöveget utolsó véleményezésre” – mondta Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság titkára. „Október 14-én, a Szegedi Nemzeti Színház alapításának 125. évfordulóján pedig egy szándéknyilatkozat aláírásával demonstráltuk, hogy a törvény mögött állunk.” A nyilatkozatot a Színházi Társaságon kívül még 15 előadóművészeti szervezet aláírta. Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint novemberben kerül a parlament elé a tervezet. Véleménye szerint nincs olyan párt, aki ellenérdekelt lenne a törvény megszavazásában. Hangsúlyozta, mindent meg fog tenni az ügy érdekében, felkeresi az összes parlamenti pártot és frakciót. Ha a parlament megszavazza a törvényt, akkor leghamarabb 2010-re léphet hatályba.

„A törvény biztosítana egy fix összeget az előadóművészet számára” – tájékoztatta lapunkat Hegedűs D. Géza színművész, a MASZK Színészegyesület elnöke. „Ezáltal növekszik a bemutatók és az előadások száma is. Megfelelő anyagi támogatás mellett a színházak nem fognak arra kényszerülni, hogy az előadások számán spóroljanak.” A törvény nem csak több pénzt biztosít, hanem a munkajogokat is tisztázza.

A törvény lehetőséget biztosítana arra is, hogy a vállalkozói szféra bekapcsolódjon a kultúra támogatásába. A jegybevétel 80 százalékáig bármely cég támogathat egy színházat az adójából, a filmtörvényhez hasonlóan. Nem mindenki elégedett a szakmában. A törvény tervezetének tovább tárgyalását javasolja az újonnan alakult Magyar Teátrumi Társaság, amely nyílt levelet is intézett az ügyben Hiller Istvánhoz. Az elsősorban vidéki színházakat tömörítő szervezet úgy véli, hogy a jogszabálytervezet nem szolgálja az általunk elvárt szinten a magyar színjátszás ügyét. A társaság tagjai garanciát szeretnének arra, hogy „a törvény bevezetésével egyetlen színház sem kerülhet anyagilag hátrányos helyzetbe”. Továbbá úgy vélik: „a törvénytervezet nem biztosítja elvárható mértékben, hogy a színházakban közösségi alkotómunka valósulhasson meg”.

A levelet többek köztük aláírta Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója, Bujtor István, a Veszprémi Petőfi Színház, Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház és Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója is.

HVR -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!