Hírek

2008.10.18. 11:25

Pálinkás párbeszédet, Szili stabilizációs paktumot szeretne

Őszinte, nyílt, világos beszédet, s ahol lehet, párbeszédet kért Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a nemzeti csúcsértekezletet megnyitó beszédében. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke stabilizáció paktum megkötését szorgalmazta.

mti

Az esemény kezdete előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és Pálinkás József fogadta a résztvevőket, hozzájuk később csatlakozott Szili Katalin házelnök is, ők mindenkit kézfogással üdvözöltek, néhányukkal a miniszterelnök szót is váltott. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke úgy vélte: a tanácskozás üzenete, hogy „az ország érdekében vagyunk itt”, a résztvevők a nemzetért tartották fontosnak, hogy eljöjjenek. Pálinkás József ugyanakkor kiemelte: nem szeretné, ha a tanácskozás a résztvevőkben vagy az állampolgárokban hamis várakozást ébresztene, ezért világossá tette, hogy a nemzeti csúcsnak nem lesznek közjogi következményei, de szellemi és lelki következményei lehetnek.

Szili Katalin azt javasolta, a nemzeti csúcsértekezlet nyilvánítsa ki: a társadalom a parlamenti pártoktól megegyezést vár a stabilizációról. A házelnök a tanácskozáson úgy fogalmazott: válságkezelő program és cselekvés kell. Mint mondta, a kérdés az, készek és képesek-e arra, hogy olyan helyzetet teremtsenek, amelyben egy cselekvési program közmegegyezésen alapuló védettséget élvez, és a pártok között zajló politikai küzdelem nem terjed ki a válságkezelés kérdéseire. Szili Katalin önmagában is fontos eredménynek tartja, hogy a nemzeti csúcson megosztják egymással az ország sorsát, a polgárok jövőjét hosszútávon szolgáló javaslatokat.

Eredmény, mert ilyen széleskörű, felelős tanácskozásra a rendszerváltás óta nem volt példa Magyarországon - tette hozzá. Hangsúlyozta: először stabilizálni kell a gazdaság állapotát, látni kell az unió alkalmazkodási stratégiájának körvonalait is, s ennek érdekében a különböző társadalmi és politikai erőknek el kell dönteniük, készek-e megállapodni, ha úgy tetszik, megkötni a rendszerváltás második paktumát, a stabilizáció paktumát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!