Hírek

2008.10.03. 00:38

Parlamenti lógósok

Bár önöket vélhetően egy-két napi lógás után is úgy rúgná ki a főnökük, hogy a lábuk se érné a földet, akad olyan foglalkozás (ráadásul nem is rosszul fizetett), ahol a világon semmit sem kell csinálni azért a rongyos évi pár milliócskáért. Azaz, dehogyisnem, a pénzt zsebre kell tenni, méghozzá szemrebbenés nélkül.

Stanga István

Erős a gyanúm, hogy önök közül még nem sokan töprengtek el azon, vajon mit is szólna a főnökük, ha hosszú hónapokon keresztül legfeljebb csak azért kukkantanának be a munkahelyükre, hogy fizetésüket felvegyék. Jó, jó, tudom, hogy még az ötlet is abszurd, hiszen egy-két nap lógás után szinte mindenhonnan úgy rúgják ki az embert, hogy a lába se éri a földet, de azért szerintem érdemes eljátszani a gondolattal, már csak azért is, mert bizony akad olyan foglalkozás (ráadásul nem is rosszul fizetett), ahol nem számít, ha a világon semmit se csinálunk azért a rongyos évi pár milliócskáért. Ne találgassanak, természetesen a mi derék országgyűlési képviselőinkről van szó, akik időről időre bebizonyítják, hogy a „mi bármit megtehetünk” felfogásból táplálkozó taplóságnak egyszerűen nincs határa. És itt most ne a számla nélkül felvett költségtérítések általam is ezer és egyszer szóvá tett dolgára gondoljanak, sőt, még csak ne is a plenáris ülések notórius hiányzóira, avagy a Fidesz-frakció ki- és bevonulási  idétlenkedéseire (bár ez is megérne egy misét, de vegyük úgy, mintha a Gyurcsány-beszédekkor egyszerre jönne rájuk a pisilhetnék), hanem arra a pofátlanságra, amelyet a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s és fideszes tagjai immár közel egy esztendeje megengednek maguknak, jelesül, hogy az érintettk urak (Simicskó István, a bizottság elnöke, aztán Kövér László, Demeter Ervin és Lezsák Sándor) 2007 vége óta gyakorlatilag bojkottálják a bizottsági üléseket, ám az e funkció ellátásáért kapott havi mintegy 400, illetve 150 ezer forintot szemrebbenés nélkül zsebre teszik.

És most ne tessenek nekem azzal az érveléssel jönni, hogy tudniillik így  tiltakoznak a „KGB-egyetemet” végzett Laborc Sándor NBH-főigazgatóvá való kinevezése miatt, mert egyrészt a szovjet-orosz titkosszolgálati iskolai előélet miatt korántsem mindig ennyire finnyás az ellenzék (vajon a Kövérék által patronált, masszív III/III-as múlttal rendelkező UD Zrt.-s Horváth József hol végzett?), másrészt meg – hogy visszatérjek a kiinduló példámhoz – vajon melyik főnök akceptálna egy olyan mentséget, hogy azért nem megyünk dolgozni, mert nem tetszik X. Y. pofája. De ha el is tekintünk mindentől, ez a Laborc-ügy tényleg megmagyarázza a munka nélkül kapott fizetések több mint arcpirító históriáját? (Hogy a házszabály azon passzusáról már ne is beszéljek, amely szerint a képviselők kötelesek elősegíteni a T. Ház munkáját, és részt venni a parlament munkájában.) És bár Simicskó István tegnap bejelentette, hogy a jövőben akár le is mond arról a havi 397 ezer néhány száz forintról (Demeter Ervinék még nem nyilatkoztak), e gesztus értékét jelentősen csökkenti az a tény, hogy a kereszténydemokrata politikus csak most, a semmiért felvett tiszteletdíjakról szóló vitát követően lett ennyire „nagyvonalú”. Amúgy pedig Simicskóék lehetnek akármilyen lazák, de csakis akkor, ha – ahogy szokták volt mondogatni – nem a máséval verik a csalánt. Most ugyanis a miénkkel verik, lévén a lógásokat és a lógósokat mi fizetjük. És ez így is lesz mindaddig, amíg meg nem tanulunk főnökök módjára viselkedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!