Hírek

2008.10.08. 12:37

Több pénzt vihetnek haza a pedagógusok

A kormány a pályakezdő pedagóguspótlékok megemelésével a pálya első szakaszának bérkorrekcióját végezte el, ami mintegy 65 ezer pedagógust, a közoktatásban tanítók 42 százalékát érinti.

mti

Erről Tóth Tiborné (MSZP) miniszterelnöki megbízott beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta: a kezdő bérek főiskolai végzettség esetén 20 ezer, egyetemi végzettség esetén 32 ezer forinttal emelkednek, ezzel együtt minden, legfeljebb 21 éves gyakorlattal rendelkező pedagógus bére nő, fokozatosan besimulva a bértáblába. A pedagóguspálya második szakaszában lévőknél arra számítanak, hogy az intézmények vezetői élnek majd a normatívákon keresztül eljuttatott minőségi kereset-kiegészítés lehetőségével.

A teljesítménymotivációs alap összegét 1,1 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra emelik. A keretből idén 280 iskolában 14 ezer pedagógust támogattak. Azt várják, hogy az alap megemelésével több száz intézményben legalább 20 ezer pedagógus teljesítményarányos javadalmazására lesz lehetőség – mondta az Országgyűlés oktatási bizottságának tagja.

A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok 30-50 ezer forintos  pluszjuttatásban részesülhetnek, ez a differenciált pótlék több ezer  pedagógust érint. Emellett a vezetői pótlékok is növekednek havi 20-40 ezer forinttal, ami hatezer szakembernek jelent pluszjövedelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!