Hírek

2008.10.06. 05:35

Utcára kerülhetünk, ha banki jelzálog van a házunkon

Egyik olvasónk férjével közösen vette meg bérlakását. Utána közös névre házat vettek banki kölcsönnel. A férfi végül otthagyta az asszonyt hárommilliós tartozással és három gyerekkel.

R. V.

Az asszony teljes joggal fél attól, hogy az utcára kerül – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Mivel az önkormányzati lakást közösen vették meg, az közös vagyonnak is számít, hiába volt egyedül az asszony nevén. A házaspár egyébként úgy beszélte meg: a részletre megvett ingatlant, amelyen még 5 millió forint volt a tartozás, 8-9 millióért eladják. Végül a férj 6 millióért értékesítette. Az 5 millióból kifizette a jelzálogot, a fennmaradó egymillióval pedig angolosan távozott.

Mint olvasónk elmondta, a férfi hízelgéssel vette rá az ügyletre. Ezt a bíróság nem méltányolja. Hiszen felnőtt ember lévén mindenkinek meg kell ítélnie, mibe bocsátkozik bele, és az milyen kockázattal jár. A „Bocsánat, engem becsaptak!” itt nem működik. A hölgy akkor követelhetné polgári perben a lakás teljes árát, ha bizonyítani tudná, hogy eladására kényszerrel, erőszakkal vették rá. De egyrészt nem így volt, másrészt okirattal szemben nagyon nehéz a bizonyítás. Amit tehet: a válóper során, a vagyonmegosztáskor követelheti a megmaradt egymillió felét, tehát 500 ezer forintot.

A házzal a helyzet még kacifántosabb. Az ingatlanon 3 milliós banki jelzálogkölcsön van. Ez mindkettőjüket terheli, tehát fele-fele arányban oszlik meg. De ahhoz, hogy a pénzintézet ne árverezze el a házat, az egész tartozást ki kell fizetni. A bank szempontjából nem számít, hogy a benne lakó asszony csak másfél millióval adós, és hogy három gyerekkel hagyták magára. Ha törlesztésről van szó, a banki kölcsön a legkönyörtelenebb hitel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!