Hírek

2008.10.28. 17:47

Végre szárnyalt a tőzsde, és a forint is szépen erősödött

Úgy fest, hogy a napok óta tartó megpróbáltatások után végre szusszanásnyi levegőhöz jutott a budapesti tőzsde és a forint is.

BAMA

A hazai fizetőeszköz árfolyama késő délutánra 10 forinttal erősödött az euróval szemben az előző esti értékéhez képest, és hat óra körül már a 261 forintos szinten mozgott az euróhoz képest. A forint erősödésben jelentős szerepe volt Gyurcsány Ferenc kormányfő költségvetési módosítási bejelentésének is, de persze főleg annak, hogy a régiós devizák árfolyama is hasonlóan változott a tegnapi nap folyamán.

A Budapesti Értéktőzsde is magára talált – legalábbis a tegnapi napra – ugyanis masszív, közel tíz százalékos emelkedéssel zárta a kereskedést. Egészen pontosan 9,24 százalékos emelkedéssel,  11 744 ponton zárt a tőzsde részvényindexe, a BUX. A nap nyertese az elmúlt hetekben óriásit zuhanó OTP volt, a bank részvényeinek ára 12,94 százalékkal 2880 forintra erősödött, a bankpapír forgalma 13,606 milliárd forintot tett ki. Szintén szépen teljesített a Mol is, amelynek papírjaival 4,511 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára a napi maximummal, 15 százalékkal 9430 forintra drágult. A két cég részvényeit nap közben fel is kellett függeszteni a nagy emelkedés miatt.

Újabb banknál áll le a frankhitelezés

Több másik pénzintézet után a CIB Bank is úgy döntött, hogy megszünteti svájci frank alapú hitelezését, október 30-tól függeszti fel az erre vonatkozó hiteligénylések befogadását. Ezt követően csak euró- és forintalapú hiteleket adnak. Módosulnak a forint- és euróalapú hitelek konstrukciói is, forintalapú lakáshiteleknél például 9,99 százaléktól 12,49 százalékra nő a kamat, euróalapú hiteleknél pedig a 2,99 százalékos kamat 7,99 százalékra nő.

A válság hatására elsőként az MKB Bank lépett: ők a teljes devizahitelezést szüntették meg határozatlan időre. A Raiffeisen Bank pedig két lépésben vonta vissza a svájci frank alapú hiteleket, először a vállalkozásoknak, később már a lakosságnak sem nyújtották a terméket. Emellett szigorításokat is bejelentettek a bankok, az OTP például emelte a hitelkamatokat, növelte a kötelező önrészt, a Raiffeisen Bank szigorított a személyi kölcsönökön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!