Hírek

2008.11.06. 14:53

A bankokat segíti ki az állam az IMF-hitelből?

A Fidesznek eddig nem volt tudomása arról, hogy bankmentőcsomag készül, ezért arra vár választ a kormánytól, hogy valóban a magyar adófizetők kontójára felvett IMF-hitelből akarja-e megsegíteni a többségben külföldi tulajdonú, Magyarországon működő pénzintézeteket – mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

mti

Simor András jegybankelnök Veres János pénzügyminiszterrel közösen tartott, csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az IMF-megállapodás keretében a Magyar Nemzeti Bank javasolja: a magyar bankok 600 milliárd forintos pénzügyi csomagot vehessenek igénybe, amelyből 300 milliárd a tőkejavítást szolgálja, a fennmaradó rész pedig garanciaalapként működik.

Varga Mihály közölte: nem egészen értik, hogy mi történik a kormányzatban, hiszen eddig arról értesültek, hogy az emberek vannak bajban, mert az árfolyamváltozás miatt megdrágultak a hiteleik. Most pedig azt hallják, hogy a bankok vannak bajban, és hogy ezeket a bankokat abból a hitelből kell megsegíteni, amit a magyar állam felvesz. Hozzátette: ezek a Magyarországon működő bankok döntő többségben külföldi tulajdonban vannak, és tőkeerős anyabankjaik vannak Milánóban, Münchenben vagy éppen máshol.

„Most jól értjük-e, hogy a magyar kormány a magyar adófizetők kontójára felvett hitelből ezeket a bankokat akarja megsegíteni?” – tette fel a kérdést az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere, aki szerint eddig nem volt tudomásuk arról, hogy bankmentőcsomag készül. Mint mondta, azt megértik, ha a kormány az embereken akar segíteni, és ebből a hitelből olyan jellegű támogatásokat nyújt, amelyek segítenek az embereknek megtartani a munkahelyüket, törleszteni hiteleiket vagy elkerülni a reálbér-csökkenést. Varga megdöbbentőnek nevezte azt a fejetlenséget és kapkodást, ami szerinte a kormány lépéseit jellemzi az IMF-hitelcsomag ügyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!