Hírek

2008.11.20. 13:56

A NATO-bővítésre és az oroszokra is szükség van

A NATO bővítésére és Oroszországra is szüksége van a szövetségnek - mondta Aurélia Bouchez, a NATO főtitkár-helyettese csütörtökön Budapesten.

mti

Az észak-atlanti szövetség nem fogja visszavonni Grúziának és Ukrajnának tett ígéretét, egy napon ezek az államok a szövetség tagjai lesznek. Ugyanakkor Oroszországra is szükség van partnerként.  Nem lehet választani a NATO-bővítés és Oroszország között, hiszen mindkettőre szükségünk van - hangsúlyozta Aurélia Bouchez az Országházban rendezett NATO-konferencián. A főtitkár-helyettes arról is beszélt, hogy nincs értelme külön kezelni a NATO-t és az európai védelempolitikát. Mint mondta, a NATO-nak és az EU-nak folytatnia kell az együttműködést a vetélkedés helyett. Hangsúlyozta: a NATO katonai átalakításával a korábbinál rugalmasabban bevethető erőkre van szükség. Afganisztánban katonai és civil jelenlétre egyaránt szükség van,  a tagállamoknak pedig növelniük kell szerepvállalásukat a közép-ázsiai országban. A NATO nagyra értékeli a magyar jelenlétet - mondta Aurélia Bouchez.

Szili Katalin házelnök a tanácskozáson hangsúlyozta, hogy a NATO nemcsak védelmi közösség, hanem értékközösség is. A szövetségben minden államnak helye van, amelyik elfogadja a NATO értékeit. Emellett fenn kell tartani a világbékéhez szükséges egyensúlyt is - tette hozzá. Az Országgyűlés elnöke szerint az észak-atlanti szervezet mellett szükség van az európai védelempolitikára is. Kiemelte, hogy új NATO-stratégiára van szükség a 21. század elején.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerint is alkalmazkodnia kell a szövetségnek az új kihívásokhoz: a NATO-missziók  finanszírozásának eredményes módját kell kidolgozni. Erre lehet jó példa a stratégiai légiszállítás kérdése, ahol a résztvevő országok  megosztják a költségeket. A szövetségeseknek nemcsak több szállítógépre, de több  helikopterre is szükségük van. Magyarországgal együtt számos kelet-közép-európai tagállam ajánlott fel szovjet gyártmányú  helikoptereket. A gépek felújítása után Magyarország négy helikoptert és legénységét küldi Afganisztánba - emlékeztetett Szekeres Imre. Szólt arról, hogy Magyarország folytatja a tartományi újjáépítési csoport munkáját az afganisztáni Baglán tartományban,  valamint további katonai műveletekbe is bekapcsolódik.

A csütörtöki tanácskozást annak alkalmából rendezték, hogy a NATO 2009-ben ünnepli a washingtoni szerződés aláírásának 60. évfordulóját. Ebben az évben lesz tízéves a magyar NATO-tagság is.

mti Szekeres Imre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!