Hírek

2008.11.22. 23:10

A szuperszámítógép is igazolta: E=mc2

Egy szuperszámítógép segítségével szerzett újabb megerősítést Albert Einstein általános relativitáselméletének egy magyar-francia-német tudóscsoport.

BAMA

A nemzetközi csapat számítógépes modellezéssel bebizonyította, hogy az atomnál kisebb részecskék szintjén is érvényes az einsteini E=mc2 képlet. Eddig ugyanis csupán hipotézis volt az Einstein által 1905-ben felállított egyenlet, amelynek lényege, hogy az anyag tömege egyenértékű az energiával, és fordítva. A fizikusokból álló csoport azonban a világ egyik legerősebb szuperszámítógépének segítségével becsléseket végzett, megpróbálva meghatározni az atommag részecskéinek, a protonoknak és a neutronoknak a tömegét. Megállapították, hogy a protonok tömegének 95 százaléka a részecskék mozgási energiájából és a közöttük lévő kölcsönhatásból tevődik össze. A részecskefizika eddig használt modellje szerint az atommag protonjai kvarkokból épülnek föl, s a kvarkok közötti kölcsönhatást elemi részecskék, gluonok biztosítják.

Mostanáig azonban nem sikerült tisztázni, hogyan is tevődik össze ezekből a proton tömege: a gluonok ugyanis tömeg nélküli részecskék, a kvarkok pedig a proton össztömegének mindössze öt százalékát adják.A kutatási eredmény, amely szerint a protonok tömegének hiányzó része a kvarkok és gluonok mozgási energiájából és kölcsönhatásából tevődik össze, bizonyíték arra, hogy az einsteini képlet a tömeg és az energia egyenértékűségéről az atomnál kisebb részecskék szintjén is igaz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!