Hírek

2008.11.23. 12:09

Csak a szép Marija tudja tartani a lépést

Létezik-e egyenlőség a nők és a férfiak között a sportban? A kérdés valós, ugyanis legfeljebb csak néhány sportágban felelhetünk rá egyértelmű igennel.

Dénes Tamás

Óriási a különbség nemcsak a két nem sportolóinak javadalmazása, hanem bizonyos sportágak között is. Az amerikai Forbes magazin nemrégiben publikált egy listát, amely szerint a világ legjobban kereső tíz sportolónője közül öt teniszező, négy golfozó és egy autóversenyző. Továbbmenve: a teniszezők természetesen Európában is nagyon jól ismertek, ám a golfozók már kevésbé, az autóversenyző pedig legfeljebb a kifejezetten a sportág iránt rajongók körében híres.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A karizmok férfiasak, az arc és a testalkat messze nem. A korábbi világelső Marija Sarapova profitál nőiességéből – s persze egészen kivételes tenisztudásából is. FOTÓ: AFP
[/caption]Az amerikai magazin szerint a világ tizedik legtöbbet kereső sportolónője évi hatmillió dollárt kasszíroz. Óriási pénz, de rögtön tegyük hozzá: mindent egybevetve a férfiak közül legalább kétszázan rendelkeznek ekkora éves keresettel. Összevetve a pénz szempontjából „legzsírosabb” sportágakat, ugyancsak a Forbes adataira támaszkodva azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a golf, az ökölvívás, az autóversenyzés és a kosárlabda kínálja a legjobb kereseti lehetőségeket. Ameddig a hölgyeknél az első négy helyezett kivétel nélkül teniszező, addig a férfiaknál a top 20-ban csak Roger Federer képviseli a fehér sportot, a tizenharmadik helyen.

A legjobban kereső sportoló-nők (millió dollár/év)

1. Marija Sarapova teniszező 26

2. Serena Williams teniszező 14

3. Venus Williams teniszező 13

4. Justine Henin teniszező 12,5

5. Michelle Vie golfozó 12

6. Annika Sörenstam golfozó 11

7. Lorena Ochoa golfozó 10

8. Danica Patrick autóvers. 7

9. Ana Ivanovics teniszező 6,5

10. Paula Creamer golfozó 6

Mindazonáltal tény: a női teniszezők megharcoltak a jogaikért. Sokáig közel sem részesült olyan díjazásban ugyanazon női torna legjobbja, mint a férfi egyes győztese. De immár vége az egyenlőtlenségnek: a Grand Slam-tornákon ugyanakkora összeg jár mindkét egyes győztesének. (A legtekintélyesebb versenyen, Wimbledonban például 750 ezer font, és nagyjából ugyanennyit, másfél millió amerikai dollárt kaptak a győztesek az idei US Openen is.)

A női tenisz utóbbi harminc évének megvoltak a maga nagy korszakai, mint ahogy a nagy egyéniségei is. Az első jelentős televíziós szerződések megkötése idején még Chris Evert bűvölte el a nézőket, majd jött a keményebb vonal: Martina Navratilova, Pam Shriver és Hana Mandlikova erőre alapozott teniszének sikereivel. Steffi Graf visszavonulása után megint új korszak köszöntött be: jó pár csúcskereső a pályán kívüli reklámszerződésekkel többet tett zsebre, mint sportteljesítményével – alkalmasint ezt az időszakot nyugodtan nevezhetjük Kurnyikova tündöklése időszakának.

A kétezres évek eleje óta ismét változott a trend: a Williams-lányok egy új közeget hódítottak meg a tenisz számára az Egyesült Államokban, miközben Marija Sarapova személyében immár nemcsak egy szép, szőke orosz lányt ostromoltak a reklámozni vágyó cégek, hanem a világ egyik legjobb játékosát. Ez utóbbi, amit Kurnyikova soha nem mondhatott el magáról. Sarapova – aki sérülése miatt a teljes második félévet kihagyni kényszerült – a 2008-as szezon első felében megnyerte az Ausztrál Nyílt Bajnokságot, ám aztán többnyire jobban keresett reklámszerződéseivel. Idén állapodott meg például a Sonyval, amely immár az ötödik világcég a „portfóliójában” a Pepsi, a Colgate-Palmolive, a Nike és a Motorola után.

Bár a teniszpályákon keresett 12 millió dollár sem rossz pénz éppen, Sarapova immár elmondhatja magáról, hogy 26 millió dollárosra becsült vagyonának nagyobb részét a reklámszerződések hozták meg a számára. S hogy elégedett-e? Túlzás lenne. Azt mondja, jöjjenek csak az újabb ajánlatok. „Nincs annyi pénz, amit én ne tudnék elkölteni” – szokta volt mondani, ami inkább csak elméletben igaz tekintve, hogy nem nagyon próbálja. Fényűző körülmények között, mégis okos pénzügyi tanácsadókra hallgatva él.

A világ leggazdagabb sportolói (millió dollár / év)

1. Tiger Woods golfozó 100

2. Oscar De la Hoya ökölvívó 55

3. Phil Michelson golfozó 42,2

4. Kimi Räikkönen autóvers. 40

5. Kobe Bryant kosárlabdázó 39

6. M. Schumacher autóvers. 36

7. David Beckham labdarúgó 33

8. Shaq O’Neal kosaras 31,9

9. LeBron James kosaras 31,6

10. Ronaldinho labdarúgó 31Sarapova mögött a két Williams-lány áll a második és a harmadik helyen. Az ifjabbik, Serena megelőzi nővérét, de ezen aligha vesznek össze: mindkettejük bővében van a reklámszerződéseknek. Serenának a Hewlett-Packarddal, a Nike-val és a Krafttal van megállapodása, Venus meg egyenesen üzletasszony a sportsikerek mellett: saját divatcége, az EleVen ruhákat, különleges cipőket és más kiegészítőket ajánl vásárlóinak. Egyébként a tíz legjobban kereső hölgy közül (beleértve a listavezetőt is) kilenc az Egyesült Államokban él, s ez alátámasztja a férfiak sportjában is megfigyelhető tendenciát: az amerikai sportgazdaság kínálja a legjobb lehetőségeket.

De erősen kérdéses, hogy a válság hatására az elkövetkező években is növekszik-e a sportolók jövedelme. Az meg még kérdésesebb, noha a krízissel természetesen nincs összefüggésben, hogy közelíthet-e más sportágakban is a hölgyek sportja a férfiakéhoz. A jelenlegi tendencia ugyanis az, hogy fényévekben mérhető a különbség a legnépszerűbb sportágakban, így az ökölvívásban, a kosárlabdában vagy éppen a labdarúgásban, nem szólva azokról a sportágakról, ahol valójában nincs csúcsszintű hölgy versenyző, vagy csak egy-egy akad, a szabályt erősítő kivételként. A pekingi olimpia legjobban kereső sportolói között az első tízben nem volt nő (a listát Kobe Bryant vezette 39 milliós bevétellel, Sarapova fért volna be egyedül az elitbe, de ő sérülése miatt nem indult, a Williams lányok a 12–13. helyen voltak).

Az indokok természetesen láthatók: nem diszkriminációról van szó, egyszerűen a férfiak sportja nézettebb, ebből kifolyólag nagyobb közönséget, s ezzel összefüggésben jobb televíziós szerződéseket, nagyobb bevételeket hoz. Alkalmasint ez a különbség igazi alapja.

2. Serena Williams teniszező 14

3. Venus Williams teniszező 13

4. Justine Henin teniszező 12,5

5. Michelle Vie golfozó 12

6. Annika Sörenstam golfozó 11

7. Lorena Ochoa golfozó 10

8. Danica Patrick autóvers. 7

9. Ana Ivanovics teniszező 6,5

10. Paula Creamer golfozó 6 A világ leggazdagabb sportolói (millió dollár / év) 1. Tiger Woods golfozó 100

2. Oscar De la Hoya ökölvívó 55

3. Phil Michelson golfozó 42,2

4. Kimi Räikkönen autóvers. 40

5. Kobe Bryant kosárlabdázó 39

6. M. Schumacher autóvers. 36

7. David Beckham labdarúgó 33

8. Shaq O’Neal kosaras 31,9

9. LeBron James kosaras 31,6

10. Ronaldinho labdarúgó 31 A karizmok férfiasak, az arc és a testalkat messze nem. A korábbi világelső Marija Sarapova profitál nőiességéből – s persze egészen kivételes tenisztudásából is. FOTÓ: AFP Marija Sarapova -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!