Hírek

2008.11.30. 15:47

Egy csomó pénzt kér a társasház külön a garázsért

Olvasónk társasházban lakik. A közgyűlés úgy döntött, külön szedi a pénzt a lakáshoz tartozó garázsért, és a díjat évente emeli. A kisnyugdíjas férfi emiatt fel van háborodva.

R. V.

A társasház egy kis demokratikus közösség – mondja ügyvéd szakértőnk. A közös költségről és egyéb díjakról a tulajdonostársak együtt döntenek. Ha a közgyűlés úgy határozott, hogy a garázsért külön kell fizetni, a döntést az érintetteknek tiszteletben kell tartaniuk. Olyan ez, mint egy helyi jogszabály.

Az olvasónak természetesen lehetősége van rá, hogy változást kezdeményezzen. A legközelebbi lakógyűlés előtt kérheti a közös képviselőt, vegye fel kívánságát külön napirendi pontba. Amennyiben a lakótársak úgy látják, kérése jogos, előfordulhat, hogy szavazással teljesítik. Ha viszont minden marad a régiben, a helyzetet jobb elfogadni. A társasházi közösségnek szíve joga úgy dönteni, hogy pénzt vagy több pénzt kér a garázs használatáért. ami egyébként logikus, hiszen az úr így igénybe vesz egy olyan területet, amit a többiek közül sokan nem. Neki tehát több jut a társasházól. Arról nem is beszélve, hogy a lakás is tulajdon, mégis közös költséget kell fizetni, mégpedig az ingatlan négyzetméterrel számolt területének arányában. A garázs ugyanígy működhet, hiszen annak területét is használja a tulajdonosa. Emiatt az úrnak nem érdemes bírósághoz fordulnia, nem valószínű, hogy megnyerné az ügyet.

Érthető, hogy többet fizetni mindig kellemetlen. De gondoljunk arra is, hogy a jogok – így a tulajdonjog is – bizonyos kötelezettséggel, terhekkel járhatnak. E teher persze lehet túl nagy, akkor viszont mérlegelnünk kell, vállaljuk-e – teszi hozzá az ügyvéd. Fájó a következtetés, de nem kötelező garázst fenntartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!