Hírek

2008.11.12. 15:19

MSZP: még tízmilliárd forint kellene az egészségügyben

Jövőre a gyógyító munkára további tízmilliárd forintra lenne szükség a költségvetésben, és a közvetlenül a betegágy mellett foglalkoztatott ápolókat speciális pótlékkal kellene díjazni – mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke.

mti

„Abban bízom, hogy összességében a gyógyító munka költségeit még a jövő év során egy tízmilliárd forint körüli összeggel meg tudjuk emelni” - közölte a kormánypárti politikus. Hozzátette: ebből a tízmilliárdból hárommilliárd átcsoportosítását támogatta szerdán az egészségügyi bizottság, egyetértésben a kormánnyal. Megjegyezte: ezt az összeget a Miniszterelnöki Hivatal költségvetéséből csoportosítják át a gyógyító kasszába.

Kökény Mihály azt mondta, az egészségügy működőképessége szempontjából arra mindenképpen szükség lenne, hogy a közvetlenül a betegágy mellett, több műszakban foglalkoztatott ápolóknak valamilyen támogatást, speciális pótlékot adjanak. Erről még folyik a gondolkodás - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi lenne a plusz tízmilliárdos forint forrása, a bizottsági elnök kifejtette: részben átcsoportosítással oldanák meg, de szerinte az év során egyéb lehetőségek is megnyílhatnak. Kökény Mihály kitért arra, hogy a pénzügyi válság miatt annyi változás van a korábban reálértéket tartó egészségügyi  finanszírozásban, hogy nem lesz lehetőség bérnövekedésre és a 13. havi fizetés biztosítására. Szerinte ezeket leszámítva nincs az egészségügyet érintő más elvonás.

Mint fogalmazott, a stabilitásért valamilyen áldozatot az egészségügyben is hozni kell. Kökény Mihály elmondta, hogy a Fidesz 70 milliárd forintos módosító csomagot akart „átnyomni” a bizottságon az egészségügy számára, és az ellenzéki párt adócsökkentést is akar. A szocialista  politikus szerint a hét folyamán tartott egészségügyi bizottsági üléseken az derült ki, a Fidesz a partnerséget úgy képzeli el, hogy minden javaslatot, amit tesz, azt az MSZP-nek el kell fogadnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!