Hírek

2008.11.27. 18:59

Nem tudni, hogyan jutnak haza a magyarok Bangkokból

Újabb repülőteret szálltak meg a kormányellenes tüntetők, a Demokráciáért Népszövetség (PAD) aktivistái Bangkokban, így ezrekkel nőtt ismét azok száma, akik bennrekedtek a thai főváros repterein.

Vég Márton

A legnagyobb nemzetközi reptéren harmadik napja megbénult a forgalom. A külföldi turisták zöme kénytelen a terminálokban éjszakázni, mert kockázatos elhagyni a repteret. A Thai Airways vezetője bejelentette, hogy a fővárostól délkeletre fekvő U-Tapau repülőteret használják a két kiesett légikikötő helyett. A kinn rekedtek közt van két magyar is, akik egy nemzetközi konferencián vettek részt. Azt továbbra sem tudni, hogy ők mikor és hogyan juthatnak haza.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő elmondta, hogy azok a magyar turisták, akik Thaiföldön vannak, nincsenek veszélyben, mert az ottani zavargások nem a külföldiek ellen irányulnak. Szerinte az thai fővárosban rekedtek úgy juthatnak haza, hogy vonattal elutaznak a malajziai Kuala Lumpurba és onnan repülnek Magyarországra. Ehhez szükség esetén konzuli kölcsönt is kaphatnak.

Csütörtök este Szomcsai Vongszavat thaiföldi kormányfő szükségállapotot rendelt el a bangkoki repülőtereken. Az intézkedés révén lehetővé válnak a rendfenntartó műveletek. A fővárostól 570 kilométerre északra található Csiang Maiban tartott kormányülés után mondott beszédében Szomcsai leszögezte: esze ágában sincs lemondani.

A tüntetők vezetője kitart korábbi ígérete mellett: addig nem hagyják abba tiltakozó akciókat és a zavargásokat, amíg az egyebek mellett korrupcióval vádolt kormányfő nem távozik. A legfrissebb információk szerint a PAD-tagok egy csoportja – mintegy 300 fő – elindult vonattal az északi városba, amely hagyományosan a kormánypárt bázisának számít. Könnyen előfordulhat, hogy az ellenzéki tüntetők fegyveres konfliktusba keverednek a kormányt támogató csoportokkal, ahogyan három napja és október elején is Bangkokban: mindkét alkalommal halálos áldozattal járt az összecsapás.

A végső megoldás: katonai puccs

Kérdés, hogy mit old meg a szükségállapot bevezetése ebben a helyzetben: a rendkívüli állapot és hadijog betartásáért ugyanis az a hadsereg felel, amelynek vezetője szerdán már másodszor szólította fel távozásra és választások kiírására a miniszterelnököt. A thai hadsereg főparancsnoka, Anupong Paochinda ezzel együtt az ellenzéket is a tüntetések és a zavargások beszüntetésére, és a repterek elhagyására kapacitálta. Egyben ígéretet tett arra, hogy csak legvégső esetben jöhet számításba katonai puccs.

Vég Márton A végső megoldás: katonai puccs Kérdés, hogy mit old meg a szükségállapot bevezetése ebben a helyzetben: a rendkívüli állapot és hadijog betartásáért ugyanis az a hadsereg felel, amelynek vezetője szerdán már másodszor szólította fel távozásra és választások kiírására a miniszterelnököt. A thai hadsereg főparancsnoka, Anupong Paochinda ezzel együtt az ellenzéket is a tüntetések és a zavargások beszüntetésére, és a repterek elhagyására kapacitálta. Egyben ígéretet tett arra, hogy csak legvégső esetben jöhet számításba katonai puccs. Thailand -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!