Hírek

2008.11.10. 15:58

Olajtermelő gomba az őserdőben

Patagóniai esőerdőben fedezték fel azt a gombafajt, mely természetes úton nyersolaj komponenseket, leginkább a dízelolajhoz hasonlítható szénhidrogéneket szintetizál. Gary Strobel, a Montana Állami Egyetem tudósa szerint a gomba ráadásul cellulózon tenyészik, ami a leggyakoribb szén-alapú anyag a Földön.

BAMA

Folyékony üzemanyagot nyerni növényi cellulózból ma az egyik legnagyobb kihívás – írja az autoblog.hu. Először is a cellulózt összetevőire kell bontani, majd összetettebb szénhidrogénné szintetizálni. A folyamathoz nagy mennyiségű hő, nyomás és vegyi anyagok szükségesek. A természetben viszont vannak olyan szervezetek (szú, gomba, termesz), melyek természetes módon bontják le a cellulózt.

Ami igazán különleges a most felfedezett gombafajban (Gliocladium roseum), hogy nemcsak bontja a cellulózt, hanem közben folyékony üzemanyagot is szintetizál belőle. Lehet, hogy amit mi nyersolajnak hívunk, nem is fosszilis üzemanyag? A G. roseum gomba génszerkezetét most vizsgálják a mikrobiológusok, a kereskedelmi célú felhasználás ezért még igen messze van. Strobel a gombával kapcsolatban elmondta, hogy mivel nyersolaj komponenseket állít elő, elképzelhető, hogy a Föld nyersolaj készletének egy részét ilyen organizmusok termelték meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!