Hírek

2008.11.11. 16:30

Zuschlag beismeri: bűnös

Előbb nem tett vallomást, majd két vádpontban mégis bűnösnek mondta magát kedden Zuschlag János a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. De tagadja, hlogy bűnszervezetben ügyködtek volna.

Miklós László

Szélesen mosolyogva lépett Zuschlag a tárgyalóterembe, ahol óriási médiaérdeklődés fogadta. Fodor Endre bíróval azonnal közölte: nem tesz vallomást. Ehhez képest két óra múlva teátrálisan felolvasott egy kézzel írt nyilatkozatot, amit a cellája magányában írt. Csalásban, magánokirat hamisításban, bűnpártolásban bűnösnek mondta magát, viszont még mindig tagadja, hogy bűnszervezet tagja vagy vezetője lett volna.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Magabiztosnak és jókedvűnek mutatkozott, amikor megérkezett a kecskeméti megyei bíróságra. FOTÓ: MIKLÓS LÁSZLÓ
[/caption]„Valósak voltak a pályázatok és ezt bizonyítani is tudom – szépítette szerepét a nyilatkozatban Zuschlag - A támogatásokat senki nem tapsolta vagy utazta el. Hibás volt a szükség szülte rendezvényfinanszírozási gyakorlatunk, amelyben általában még a pályázati pénzek megérkezése előtt valaki saját zsebből megelőlegezte a költségeket. Majd ezt az összeget utóbb neki visszaadtuk.”

Kedden lejátszottak egy titokban felvett telefonbeszélgetést is, amint csak Zuschlag hangját lehetett hallani. Ebből többek között az derült ki, hogy az expolitikus több tízmillió forintra alkudozott a pártjával: „Ferinek elmondtam, hogy ba…d meg, neked négymilliárdod volt…bas..ta már a csőrüket, és én tisztességesen akarok megállapodni velük. Nem azt mondtam, hogy adjanak 75 millió forintot, vagy ötvenet…. Hanem, hogy akkor nézzünk valami olyan feladatot, ami nekem egzisztenciális alapokat nyújt. Tehát én korrekt ajánlatot is tettem nekik, érted… Ha azt mondom, rendben gyerekek, lemondok 50 misiért, lehet, hogy még össze is kaparták volna, de akkor tényleg el kellett volna tolni a biciklimet a párttól…”

Egy újabb, börtönben megírt vallomás

A Zuschlag perben kedden délután már a kiskunhalasi fizetőpincérből Bács-Kiskun megyei szocialista pártvezetővé előrukkolt Katus Ferenc meghallgatása következett. Vallomást – szóban – ő sem kívánt tenni, kérdésekre nem válaszolt, viszont felolvasta a börtönben írt vallomását. Ebben elmondta a cselekménysorozatot az ő szemszögéből, melynek lényege: bűncselekményt szándékosan nem követett el, ártatlan. Azt azonban nem tartja kizártnak, hogy akaratlanul, és szándékán kívül belekeveredett bűncselekményekbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!