Hírek

2008.12.27. 13:40

2008: pezsgésből nem volt hiány

2008-ban sem jutott nyugvópontra a pécsi kulturális főváros sorsa, viszont megszületett az előadóművészeti törvény, Cannes-ban díjazták a Deltát, túl vagyunk a Reneszánsz éven, megnézhettük, hogyan hull pixeljeire a kis Vuk-legenda és vendégül láttunk számos világsztárt. Kulturális évértékelő.

Europress-összeállítás

Kijutott jóból, rosszból a kulturális életnek 2008-ban. Az év elején még azon izgulhattunk, hogy befejeződik-e mindenidők leghosszabb írósztrájkja Hollywoodban, amely nemcsak a televíziós műsorgyártást és a filmpiacot bénította le, de veszélybe került az Oscar-gála is. (Becslések szerint a filmes és tévés ipar leállása több mint 1 milliárd dollár bevételkiesést okozott a helyi gazdaságnak.) Ennek ellenére az elmúlt évek legjobb felhozatalával büszkélkedhetett a filmvilág legrangosabb seregszemléje, ráadásul az európai művészek és filmek arattak a kisebb rangú elismerések között. Sajnos, a magyar jelölt, a Taxidermia nem került be a legjobb öt közé.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Lajkó Félix és Tóth Orsolya, a Delta főszereplői Mundruczó Kornél rendezővel
[/caption]

Annál nagyobb izgalmakat hozott a 39. Filmszemle, itt láthatta ugyanis először a nagyközönség Mundruczó Kornél filmjét, a Deltát, amely Cannes-ban, az egyik legrangosabb európai filmes seregszemlén megkapta a filmkritikusokat tömörítő szervezet, a Fipresci fődíját. A film azóta számos nemzetközi filmfesztiválon bizonyított Cottbustól Szarajevóig.

A Filmszemlén tűnt fel Gigor Attila borzongató és groteszk krimije, A nyomozó, amely tarolt a magyar seregszemlén, a külföldi diadalútja pedig csak nemrég kezdődött el. (Számos nemzetközi díjat kapott a férfi főszereplő, Anger Zsolt is.) A szemlét beárnyékolta, hogy a szemletanácsnak nem kellett Tarr Béla régóta várt opusza, A londoni férfi, noha más országokban retrospektív vetítésekkel tisztelegtek a rendező munkássága előtt. Tarr Béla mellesleg bejelentette, már csak egy filmet forgat, aztán felhagy a rendezéssel.

Persze nemcsak dicsőséget hozott a hazai filmtermés: mindenidők legrosszabb animációs filmjének választották meg az egyik legnagyobb mozis weblap, az imdb.com szavazói a Gát György-Uzsák János rendezte Kis Vukot. A film értékét nem emeli ugyan, de az alkotók elégedettek a művel.

Színház az egész: vonzások és választások

Viharosra sikerült viszont a színházi év: miután 2007-ben a szakma tiltakozása ellenére Balázs Pétert választották meg igazgatónak Szolnokon, politikai döntések születtek az idén is számos esetben. 2008-ban hat városban választottak igazgatót: Kecskeméten Bodolay Gézát Cseke Péter váltotta, Győrött Nagy Viktor lett az igazgató, Veszprémben Bujtor István. Álságos pályáztatás után Schwajda György kapta meg a kaposvári Csiky Gergely Színházat, Gyüdi Sándor pedig a Szegedi Nemzeti Színházat.

Az már meg sem döbbentett senkit, hogy a székesfehérvári színház élére is a jobboldali kötődésű színészt, Széles Gábor médiamogul volt vejét, Vasvári Csabát választotta meg a közgyűlés. A döntéseket kísérő csönd arról árulkodik, hogy színházi berkekben is beletörődtek, a világot jelentő deszkák fölött is a politikusok marakodnak.

A vártnál csöndesebbre sikerült viszont Alföldi Róbert színre lépésre a Nemzeti Színház igazgatójaként: bár elsőre egy igen provokatív darabot, Szorokin A jég című regényének adaptációját állította színpadra. A hecckampány szerencsére elmaradt. Hatalmas érdeklődés kísérte viszont a végre Magyarországra is elhozott Ványa bácsit, Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátékát Andrei Serban rendezésében.

A Pécsi Országos Színházi Találkozón megint Mundruczó Kornél került a figyelem középpontjába: az általa rendezett, a Bárka Színházban színpadra vitt Frankenstein-tervet választották az ítészek a legjobb előadásnak, a legjobb rendezés pedig a Zsótér Sándor rendezte Az öreg hölgy látogatása lett, amelynek címszerepét meglepő módon Ladányi Andrea alakította.

Bár a művészethez konkrétan semmi köze, az év legjelentősebb színházi eseménye valószínűleg a Parlamentben zajlott: december elején megszavazták ugyanis az oly régóta áhított előadóművészeti törvényt, amely szabályozza a színházak, zenekarok, balett- és táncegyüttesek költségvetési támogatását, s tartalmazza a színészekre, zenészekre és táncosokra vonatkozó munkajogi szabályokat.

A törvény március 1-jén lép majd hatályba, ám azt a törvényelőkészítő vita hevében megalakult új, főleg vidéki színházigazgatókat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság erősen kritizálta: szerintük a törvény nem védi meg a magyar színházi élet nagy vívmányát, a társulati rendszert és aggályosnak tartják a kialakított finanszírozási rendszert is.

Bedőlő lemezpiac, zenei sikerek

Bár a hazai sajtóban csak egy rövidhír volt, hogy Európa legnagyobb médiavállalkozása, a német Bertelsmann eladta a SonyBMG nála lévő 50 százalékát a japán Sony Corp. elektronikai vállalatnak, jól mutatja, milyen jövőt látnak a szakemberek a lemezpiacon. A 2008-as év eladási statisztikáira ugyan még várni kell, de a 2007-es visszaesés is megdöbbentő mértékű volt: az Egyesült Államokban 15 százalékkal csökkent a zenei CD-lemezek eladása, 2006-ban pedig 4,9 százalékkal esett vissza a forgalom. És aligha valószínű, hogy a gazdasági válság ne rázná meg erősen lemezpiacot is.

Úgy tűnik, a zenerajongók a válsággal csak jól járnak: kedvenceik ugyanis kieső bevételeiket turnézással pótolják, így olyan világsztárok is eljutottak Magyarországra, akik amúgy Kelet-európába csak nagyritkán, vagy soha nem léptek fel. 2008-ban láthattuk Santanát, a Queent Paul Rodgersszel kiegészülve, Kylie Minough-ot, a Coldplayt, Lenny Kravitz, John Mayallt, Sealt, Snoop Doggot és akkor még a blues, dzsessz és világzenei szcéna világsztárjait nem is vettük lajstromba.

Persze a hazai zenészek is szép sikereket arattak a világban. A fiatalok közül Várdai István csellista például a genfi nemzetközi zenei versenyen nemcsak a 20 ezer frankos fődíjat, hanem még négy különdíjat is kapott. Illés Márton zeneszerző-zongoraművész pedig Schneider-Schott-díjat hozhatta haza. A fiatal muzsikust Münchenben szintén kitüntették, az Ernst von Siemensnek, a világ egyik legnagyobb zenei alapítványának három zeneszerzői díja közül az egyiket ő kapta.

Ünnepelhetett a Muzsikás együtte is: a világ egyik legfontosabb világzenei vásárán, a sevillai Womexen idén a Muzsikás együttes vehette át azt a rangos díjat, amellyel évente a műfaj legkiemelkedőbb előadóit és együtteseit tüntetik ki. Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar pedig nemcsak edinburghi nemzetközi fesztiválról hozta el az Arany Angyalt, hanem februárban a 2007-es év tíz legjobb klasszikus lemeze közé választotta a The New Yorker tekintélyes amerikai folyóirat a Budapesti Fesztiválzenekar Richard Strauss József-legendájából készült felvételét.

 Ezen kívül a tekintélyes londoni Gramophone zenei folyóirat a világ tíz legjobb zenekara közé választotta a Fischer Iván csapatát. Nemrég pedig annak örülhettünk, hogy a Kurtág 80 című dupla album – amely a budapesti BMC Records gondozásában Kurtág György zeneszerző 80. születésnapja alkalmából rendezett budapesti és bécsi fesztiválok anyagából válogatott műveket tartalmaz – bekerült a kortárs zenei MIDEM-díjra jelölt három lemez közé. (A díjkiosztót január 20-án tartják.)

Már fő 2010-re a feketeleves

A sikereket az sem tudja beárnyékolni, hogy számos megoldatlan kérdés megy át a jövő évre. Ilyen például a pécsi kulturális főváros projekt: a sok-sok vezetőcsere, késlekedés után megválasztott Mészáros András, a Pécs2010 Kht. igazgatója is távozni kényszerült. Aggodalomra ad okot, hogy továbbra sem lehet tudni semmit a programokról, noha a világsztárok koncertnaptára évekre előre tele van. Ráadásul egy napvilágra került szerződéstervezet szerint a koncertterem leghamarabb 2010 október 27-ére készülhet el, noha a hivatalos álláspont szerint március 15-én itt szólal meg majd a nyitókoncert.

Bizakodásra ad okot, hogy végre megkezdődhet a három nagyprojekt – dél-dunántúli regionális könyvtár és tudásközpont, a konferenmcia- és koncertközpont és a közterek és parkok felújítása – kivitelezése, miután a beruházók és a támogatók képviselői aláírták a finanszírozásról szóló támogatási szerződéseket. A negyedik nagyprojekt, a nagy kiállítóteret is magába foglaló Zsolnay kulturális negyed támogatásáról 2009 elején döntenek. De hogy mi lesz majd Pécsett 2010-ben, lesz-e például U2 koncert, annak a jövő év első felében ki kell derülnie.
 
Akiktől 2008-ban búcsúztunk: Albert Györgyi, Flipper Öcsi, Tunyogi Péter, Gyurkovics Tibor, Selmeczi Roland, Antal Imre, Sánta Ferenc, Bálint Ágnes, Buss Gyula, Csiki László, Jászai Joli, Barta Gyula, Fejtő Ferenc, Raksányi Gellért, ifj. Nagy Zoltán, Orszáczkie Jackie

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!