Hírek

2008.12.29. 17:28

Fico szerint zátonyra futhat a tankönyvtörvény

Nehéz lesz ismét elfogadtatni a szlovák parlamenttel a kisebbségi tankönyvek nyelvhasználatával foglalkozó törvénymódosítást, amelyet az államfő visszaküldött a törvényhozásnak - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.

BAMA

Őszintén szólva, komoly gond lesz a közoktatási törvény módosításának elfogadtatása, mert Ivan Gasparovic elnök ellenvetései miatt azok is elutasíthatják, akik december elején még elfogadták - mondta a Pravo című cseh napilapnak.

December 3-án azt szavazta meg a képviselők többsége Pozsonyban, hogy legyenek kétnyelvűek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben, méghozzá úgy, hogy az elnevezést első helyen a kisebbségiek nyelvén szerepeltetik, s azt követi a szlovák megnevezés.

Gasparovic államfő egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a módosítás ellentétes az alkotmány bizonyos részével. Ezen kívül a jogszabályban "olyan szókapcsolatok vannak, amelyek nem világosak, nem egyértelműek, terminológiailag nem pontosak...." A módosított törvény néhány szakasza a térképészeti és az államnyelv-törvénnyel is ellentétes - indokolta döntését akkor az elnök.

Marek Trubac, Gasparovic szóvivője hétfőn a CTK cseh hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az elnök támogatja a kétnyelvű földrajzi elnevezéseket, de a vonatkozó jogszabálynak összhangban kell lennie más törvényekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!