Hírek

2008.12.09. 11:47

Gyurcsány: jövőre 50 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra

A kormány úgy számol, hogy jövőre 50 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra, ez az összeg nagyjából a fele annak, amely rendszeres szociális segélyre fordítható - mondta Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón kedden Bátonyterenyén.

mti

A hétfőn elfogadott, januártól életbe lépő szociális törvény célja az, hogy 200 ezer, rendszeres szociális segélyből élő ember újra dolgozzon, ne pedig segélyt kapjon - tette hozzá a  miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc, aki a téli közmunkaprogram Nógrád megyei elindítása alkalmából látogatott Bátonyterenyére, a szociális és munkaügyi ellátó rendszer elmúlt két évtizedben történt legmélyebb,  legátfogóbb stratégiai átalakításának nevezte a szociális törvény  módosítását és a kiterjedt, téli-tavaszi közmunkarendszert.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy erősödjön a munka becsülete, és az ország minden szegletében az legyen a meghatározó, hogy az  emberek munkabérből élnek. A kormányfő kitért rá, eredetileg decembertől két hónapra tervezték a téli közmunkaprogramot, de a szociális tárca és a  Közmunka Tanács javaslatára négy hónapra hosszabbították meg, így a programok március végéig tartanak, és a legnehezebb időszakban  biztosítják a foglalkoztatást.

Sándor László, a Közmunka Tanács elnöke a sajtótájékoztatón  arról számolt be, hogy az év közben megszervezett közmunkák idén 12,5 milliárd forintból 26 ezer főnek biztosítottak 2-8 hónapig tartó munkalehetőséget tíz különböző programban. A téli közmunka 1732 településen zajlik majd 9 ezer 5 ember  foglalkoztatásával, zömében a 89 leghátrányosabb helyzetű  kistérségben. Sándor László két új elemet is megemlített a  közmunkaprogramokban, ezek egyike a 800-1000 fő bevonása az  egészségügybe az ápolóhiány leküzdésére és az utánpótlás  biztosítására.

A másik a közmunkások számára szervezett erdőtelepítési program. Ennek fedezete az a jutalom- és prémiumösszeg, amelyet már nem vesznek fel az állami vállalatok vezetői, az igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tagok. Idén 700 millió forintról van szó, a jövőre tervezett összeg 1,7 milliárd forint - mondta Sándor László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!