Hírek

2008.12.19. 17:45

Kezdődik a mozgolódás a pártoknál

Lassan megkezdik európai parlamenti (EP) választási listájuk összeállítását a pártok. Szinte mindenhol találni nagy neveket, eddigi képviselőket és önjelölteket. Az EP-választást az unió tagállamaiban 2009. június 4-e és 7-e között tartják

Ambrus Vilmos

Magyarországnak jövőre 22 helye lesz az Európai Parlamentben. A pártok várhatóan tavasz elején döntenek EP-listájukról, de a találgatások és a helyezkedések jóformán minden pártban megkezdődtek. Ez érthető, hiszen mindenki befutó helyre szeretne kerülni.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Lassan megkezdik európai parlamenti (EP) választási listájuk összeállítását a pártok.
[/caption]

Az MSZP-nek nem kifejezetten jók az EP-választási esélyei, ezzel a pártban is tisztában vannak. A szocialistáknak most 9 képviselője van, ez a szám jövőre csökkenhet. A párton belül sokan, információnk szerint Gyurcsány Ferenc is azzal számol, akár 5 fősre eshet vissza az MSZP-s EP-delegáció létszáma. A legfrissebb hírek szerint Baráth Etele lehet az MSZP listavezetője, bár esélyeit csökkenti, hogy egyéni választókerületből jutott az Országgyűlésbe, vagyis körzetében időközi választást kellene tartani. (Országgyűlési képviselő nem lehet egyszerre EP-képviselő.)

Ennyien képviselnek minket az EU-ban

Fidesz: 12

MSZP: 9

SZDSZ: 2

MDF: 1

Az Európai Parlamentben jelenleg 24 helye van Magyarországnak, ez jövőre 22-re csökken. Az EP körülbelül 496 millió uniós állampolgárt képvisel. Az EP létszáma 2007. január 1-je óta 785 fő, az európai parlamenti választásokat ötévente tartják.

„Egyáltalán nem mindegy, hogy kiengedünk-e az EU-ba egy egyéni képviselőt, mert akkor a helyén új választást kell tartani, és az sem mindegy, hogy a 2010-es költségvetési szavazáson hányan leszünk a parlamentben” - indokolta a Baráth Etele képviselőségével kapcsolatos problémát lapunknak az MSZP egyik vezető politikusa.

A szocialisták európai delegációját jelenleg Tabajdi Csaba vezeti, akit jó agrárpolitikusnak tartanak, ezért esélyes az EP-képviselőség folytatására, akár az MSZP-lista vezetésére is. Az új listatagok között lehet Kökény Mihály és Szabó Zoltán. Utóbbinál szintén problémát jelenthet egyéni körzetes képviselősége. A szocialistáknál a listaállításnál érvényesülnie kell annak az elvnek, hogy meghatározott számú fiatal és női politikus legyen a befutók között.

A Fidesz könnyebb helyzetben van, mivel jelenleg ők számítanak az EP-választás favoritjának. Ismertebb politikusaik közül Szájer Józsefnek és Schmitt Pálnak biztos helye van a listán. Új arc lehet az EU-ban Áder János, aki korábban nyíltan kimondta, ambicionálja az EP-képviselőséget. Ugyancsak befutó helyre kerülhet Deutsch Tamás és Pelczné Gál Ildikó.
A KDNP részéről most Surján László képviseli a pártot a Fidesz listáján, jelölése biztosra vehető. Az ellenzéki párt „arca” az európai parlamenti választási kampányban Járóka Lívia lehet, aki a Fidesz egyetlen roma EP-képviselője.

Az SZDSZ januárban indítaná előzetes EP-kampányát, a kampányfőnök szokás szerint Horn Gábor lesz. A liberálisok két befutó helyet szeretnének. Egyes korábbi hírek szerint Vágó István is szerepelhet az SZDSZ listáján. A párt ezzel arra törekszik, hogy a kampányban felbukkanjanak ismert közéleti és értelmiségi személyiségek.
Az MDF EP-listáján várhatóan a jelenleg is képviselő Olajos Péter lehet befutó. A pártnak óriási siker lenne egy európai parlamenti hely megszerzése. A parlamenten kívüli Jobbik Morvai Krisztinát tette meg az EP-lista vezetőjének. Az ő bejutása bombameglepetés lenne.

MSZP: 9

SZDSZ: 2

MDF: 1

Az Európai Parlamentben jelenleg 24 helye van Magyarországnak, ez jövőre 22-re csökken. Az EP körülbelül 496 millió uniós állampolgárt képvisel. Az EP létszáma 2007. január 1-je óta 785 fő, az európai parlamenti választásokat ötévente tartják. Lassan megkezdik európai parlamenti (EP) választási listájuk összeállítását a pártok. Lassan megkezdik európai parlamenti (EP) választási listájuk összeállítását a pártok. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!