Hírek

2008.12.12. 13:48

Szakszervezetek: Nincs megállapodás

Kónya Péter: nem közeledtek az álláspontok a kormány és a szakszervezetek között

BAMA

Nem közeledtek az álláspontok a kormány és a szakszervezetek között a legutóbbi tárgyalásokon, ezért döntött a sztrájk meghirdetése mellett az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság - mondta pénteken Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az MTI-nek. A hétfőn következő tárgyalásokig a kormány képviselője, Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) államtitkára nem kívánta kommentálni a helyzetet.

A szakszervezeti elnök közölte: a kormány ajánlata elfogadhatatlan a közszférában dolgozó munkavállalók számára, mert az csak bruttó 140 ezer forint erejéig pótolná vissza az elvett 13. havi illetményeket. Így azonban az összességében 8,3 százalékos bércsökkentést nem kompenzálnák - folytatta.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság ragaszkodik az eredeti követelésekhez, és a februárban a kormánnyal kötött megállapodás teljesítéséhez. Ebben eredetileg egyébként reálbér-növekedés is benne volt, ám a szakszervezetek jelentős része a válsághelyzetre való tekintettel mindössze a reálbérek megőrzését kéri a kormánytól - mutatott rá. A sztrájkbizottság tehát azt követeli, hogy ne csökkenjen a közszférában dolgozók fizetésének vásárlóértéke, a fizetésemelések kövessék az inflációt - összegezte.

Ez a tárgyalási minimum, de az eddigi tárgyalásokból úgy tűnik, hogy nagyon nagy az eltérés a szakszervezetek követelése és a kormány ajánlata között - tette hozzá. Csizmár Gábor, a MEH államtitkára az MTI megkeresésére elmondta: a hétfőn következő tárgyalásokig nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!