Hírek

2009.01.02. 15:34

Csak két doboz cigarettát hozhatunk be vámmentesen

Változott a dohánytermékek és az alkohol vámmentes behozatali szabálya.

BAMA

Tíz literben korlátozzák továbbá az autók tankján felül vám és adómentesen behozható üzemanyagot. A 17. életévüket betöltött személyek 2009. január 1-jétől 200 darab helyett csak 40 darab cigarettát hozhatnak be vámmentesen Magyarországra, amennyiben közúton, vasúton, vagy vízi úton lépik át a határt – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

A dohánytermékekre vonatkozó szabályok szerint a közúton, vasúton vagy vízi úton közlekedők vámmentesen hozhatnak be a cigaretta helyett 20 darab szivarkát (amely darabonként 3 grammnál nem nagyobb tömegű), 10 darab szivart, vagy 50 gramm fogyasztási dohányt. A légi utasok esetén már 2008 december 1-jén hatályba léptek az új határértékek. Ezek szerint mind a négy dohányáru esetében a felsorolt értékek ötszöröse hozható be vámmentesen.

Szintén december 1-jei változás, hogy a jelenlegi 175 eurós vámmentes értékhatár légi utasok esetén 430 euróra, más módon utazók esetén pedig 300 euróra emelkedett. A 15 év alatti utasok esetén az új határérték 150 euró.

Az alkoholos italokra vonatkozó szabályok szerint 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú ital, 2 liter 22 térfogatszázaléknál kisebb alkoholtartalmú ital (ide nem értve a szőlőbort és sört), valamint 4 liter szőlőbor és 16 liter sör hozható be minden közlekedési eszköz esetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!