Hírek

2009.02.15. 08:43

SZDSZ: a nagy pártoknak kedvez a választási rendszer javasolt átalakítása

A kormány javaslata a választási rendszer átalakítására nem a kis pártoknak, hanem a Fidesznek és az MSZP-nek kedvez, és a hangzatos létszámcsökkentési elemei ellenére a kétpárti berendezkedés irányába ható rossz kísérlet - erről Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője beszélt.

mti

"Nem a licitverseny a fontos, vagyis hogy ki tud kisebb számot hangoztatni a létszámcsökkentést illetően, hanem az, hogy van-e olyan megoldás, amely működőképes, és amely mögött egyetértést, illetve kellő támogatást lehet kialakítani" - fogalmazott a közleményben a politikus, aki szerint minderre alkalmas pártja 250 fős parlamentre vonatkozó javaslata. Az ügyvivő szerint a választási rendszer olyan jelentős közjogi szabályozás, ahol a rögtönzések vagy az egyoldalú előterjesztések helyett érdemi egyeztetésekre van szükség. Közlése szerint az SZDSZ többféle változtatási irányra is nyitott, de olyan megoldásokat nem támogat, amelyek a "választói akarat torzításával" lényegében kétpárti parlamenti vagy önkormányzati rendszert hoznak létre.
 
Gulyás József szerint az önkormányzati képviselők választását szabályozó törvényeknek nem lehet a céljuk, a következményük az, hogy a településekről a független jelöltek, a civil szervezetek, illetve az 5-10 százalékos támogatottságú pártok kiszoruljanak a testületekből. A politikus emlékeztetett: csütörtökön az alkotmányügyi bizottság ülésén Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter ismertette a miniszterelnök közjogi javaslatának a választási rendszer átalakítására vonatkozó előterjesztését. Hozzátette: a kormány javaslata mind az országgyűlési, mind az önkormányzati választások esetében megszünteti a közvetlen, egyéni választókerületi képviseletet.
 
Az SZDSZ-es politikus szerint ennek a parlamenti választások esetében lehetne indoka az, hogy egy alapjaiban a választói akaratot tükröző, arányos rendszert hozzunk létre, de mint fogalmazott: "sajnos nem ez történik". A javasolt megyei mandátumkiosztási módszer, ahogy eddig is, most is kizárólag a nagy pártoknak, konkrétan a Fidesznek és az MSZP-nek kedvez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!