Hírek

2009.02.25. 09:59

Szövetséget kötne a Lehet Más a Politika

A jelenlegi helyzetben, a mostani parlamenti pártok között nincs olyan, amellyel a Lehet Más a Politika (LMP) nevű, a közeljövőben párttá alakuló civil szervezet szövetséget vagy koalíciót kötne, ha 2010-ben bejutna az Országgyűlésbe - mondta Schiffer András, az LMP választmányi tagja az MTI-nek adott nyilatkozatában.

mti

Schiffer András kifejtette: amikor elkezdték kiépíteni az LMP-t, éppen az volt a céljuk, hogy legyen egy olyan társadalmi kezdeményezés, amely alternatívájaként szolgál annak a "két, mára  már teljesen perspektíva nélküli szekértábornak", amelyek egymással harcolnak. Célunk az volt, hogy választási lehetőséget kínáljunk azoknak, akik nem kérnek sem az MSZP-SZDSZ-es káoszkormányzásból, sem pedig a Fidesz üres ígéreteiből. Azért szeretnénk egy új, harmadik erőt, mert Magyarországnak új irányt kell szabni - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy ha 2010-ben elindulnak a parlamenti választáson, milyen esélyt lát az Országgyűlésbe való bekerülésükre,  kifejtette: arra számítanak, hogy amennyiben elindulnak az idei  júniusi európai parlamenti választásokon, meg tudják szerezni  180-200 ezer választó bizalmát. Ha ekkor sikerülne felkerülni a politikai térképre, akkor ezek után egyre jobban nőhetnek az esélyek  a 2010-es parlamenti választásokra is - fűzte hozzá. Schiffer András emlékeztetett: 1990 óta nem volt példa arra, hogy egy párt a parlamenten kívülről kerüljön be az Országgyűlésbe, hiszen korábban a MIÉP is - amely 1998 előtt nem volt parlamenti  párt - egy "MDF-frakciómaradékként" jutott a Házba. Ez a helyzet azonban esélyt ad nekünk, hiszen éppen egy új szereplő lehet képes felpezsdíteni a magyar politikai mezőt - jegyezte meg.

Az MTI azon kérdésére, hogy van-e a jelenlegi pártok között olyan, amellyel szövetséget kötnének, határozottan kijelentette: nincs. Pontosan azért vágtunk bele abba a kezdeményezésbe, hogy pártot alakítunk, mert tagjaink úgy érezték, egyre kevésbé van  számukra megfelelő kínálat a politikai színtéren - fogalmazott,  hozzátéve: a mostani helyzetben, ha egy ilyen alakulat szövetséget kötne bármely jelenlegi parlamenti párttal, azzal saját magát hiteltelenítené el. "Álláspontunk az, hogy jelenleg az MSZP és a Fidesz politikai  mondanivalójában több a közös, mint amennyi közös található az LMP  és a MSZP, illetve az LMP és a Fidesz mondandójában" - mondta a  választmányi tag.

Arra a felvetésre, hogy az LMP-ről sokaknak egy ökológiai párt jut eszükbe, úgy reagált: az LMP "több mint zöld". Hangsúlyozzák a fenntarthatóságot, emellett ugyanakkor azt is vallják, hogy az ember és természet közti viszony fenntarthatósága alapvetően összefügg a  társadalmon belüli viszonyok fenntarthatóságával, valamint a társadalmon belüli kizsákmányolás visszaszorításával. Szervezetük finanszírozásával összefüggésben kifejtette:  jellemzően a saját maguk által összeadott forrásokból, illetve kis-  és középvállalkozások támogatásából tartják fent magukat. Ezen felül elindították +1 Ft elnevezésű kampányukat, amely szerint minden egyes támogatójukat arra kérik, adjon egy forinttal többet az előző támogatónál. (Kedd este az LMP honlapján ez a számláló 1811-et mutatott.)

Schiffer András hozzáfűzte: olyan párt már volt elég, amelyet  kevesen támogattak sok pénzzel, ők azonban olyan szeretnének, amelyet sokan támogatnak kevés pénzzel. Hangsúlyozta: "méltóságunkat  sérti, ha beletörődünk abba, hogy ma csak azok tudnak +politikát  csinálni+, akik szabad milliárdokkal rendelkeznek".

Az LMP-nek jelenleg 400 regisztrált és 200-300 támogató tagja  van; a szervezetet egy 13 tagú választmány vezeti. A Lehet Más a Politika mozgalom tagjai és szimpatizánsai akkor hívták fel magukra a figyelmet, amikor 2008. október 6-án lézerrel írták fel a Parlament Dunára néző homlokzatára szervezetük monogramját, honlapjának címét és egy ábrát is megjelenítettek az épületen.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!