Hírek

2009.03.29. 18:40

"Kegyeskedett" lemondani 3,6 millió eurós végkielégítéséről a bank elnöke

A közvélemény rendkívül heves tiltakozása, a szokatlanul éles sajtóbírálatok és a kormány két miniszterének leplezetlen felháborodása nyomán lemondott 3,6 millió eurós végkielégítéséről vasárnap a Dresdner Bank volt elnöke.

MTI Eco

Herbert Walter nyilatkozatában a pénzügyi válságnak korábbi bankjára gyakorolt hatásaival indokolta a döntést, amely általános vélekedés szerint csakis az éles tiltakozások nyomán született meg. A Dresdner Bank az elmúlt évben magas, mintegy 6,6 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, s végül - a talpon maradás érdekében - összeolvadt a Commerzbankkal, amely azóta állami pénzügyi segítségért folyamodott.

 Mindennek ellenére a hét végén ismertté vált, hogy a Dresdner Bank leköszönő vezetői - szám szerint kilencen - összesen 58 millió euró bónuszhoz, illetve végkielégítéshez jutottak. Peer Steinbrück pénzügyminiszter tisztességtelennek nevezte az eljárást, s hangoztatta, hogy az súlyos kárt okoz a társadalomnak. Hasonlóan foglalt állást Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter is, aki szintén értetlenségét és felháborodását fejezte ki a történtek miatt. A miniszter szerint olyan menedzserek mértéktelen követeléseiről van szó, akik az adófizetők támogatása nélkül még fizetéshez sem juthattak volna. Guttenberg ezért a kapott bónusz, illetve a végkielégítés visszafizetésére szólította fel az érintetteket. Herbert Walter - aki 2003-tól 2009 januárjáig állt a Dresdner Bank élén - ezután jelentette be, hogy lemond végkielégítéséről.

Az azonban nem ismert, hogy bónuszként hány milliót tartott magánál. Az elnökség többi tagja egyelőre nem nyilatkozott. Értesülések szerint a Dresdner Banknál 2007-ben még nem mentek annyira rosszul a dolgok, a különböző elnökségi juttatások akkor azonban a mostani 58 milliónak "csak" a felét tették ki. Szombaton szerte Németországban több tízezren tüntettek a kormányzat válságkezelő politikája ellen, s a "felelőtlen" bankárok felelősségre vonására szólítottak fel. Követelték a kormánytól, hogy ne a szegényekkel, illetve az egyszerű alkalmazottakkal fizetesse meg a válság árát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!