Hírek

2009.04.15. 13:37

20 évvel ezelőtt történt a hillsborough-i futballtragédia

A 20 évvel ezelőtt történt, 96 ember halálát követelő következménye, hogy ma az angol labdarúgó Premier League nézői a világ legbiztonságosabb pályáin szurkolhatnak kedvenceiknek.

MTI

1989. április 15-én a sheffieldi stadionban csapott össze egymással az FC Liverpool és a Nottingham Forest az FA Kupa elődöntőjében, a találkozó azonban mindössze hat percig tartott. Miközben a Vörösök támadója, Peter Beardsley eltalálta a kapufát, az ellentétes kapu mögött, a túlzsúfolt Leppings Lane-tribünön a szurkolók már az életükért küzdöttek. Mintegy 3000 ember szorongott a szűk helyen, s a tömeg többeket a pályát a lelátótól elválasztó fémrácshoz nyomott, nem sokkal később már halottak, sérültek és pániktól megzavarodott emberek tömege lepte el a játékteret.

A tragédia után szinte azonnal elindult a szigetországi futballpályák modernizációja, s a biztonság szinte tökélyre fejlesztése. Az akkori kormány elrendelte, hogy az élvonalbeli stadionokban szüntessék meg az állóhelyeket, s a jövőben minden szurkolónak jusson egy szék a lelátón, emellett mindenhol bontsák le a fémkerítéseket.

A program keretében 27 pályát építettek át és újítottak fel. Ma már kamerák pásztázzák a nézőtereket, amelyek előtt rendezők sokasága is próbálja kiszűrni az esetleges rendbontókat, a belépéskor pedig mindenkit megmotoznak és elveszik a veszélyesnek ítélt tárgyakat. A kiszélesített kijáratok biztosítják, hogy percekkel a lefújás után már üresek a lelátók.

Szerdán több megemlékezést is tartanak Liverpoolban, Sheffieldben és Nottinghamben, az Anfield Roadon - mint minden évben, ezen a napon - istentiszteletre is sor kerül. "Soha nem feledjük azt a 96 embert, aki akkor az életét vesztette" - mondta Gordon Brown brit miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!