Hírek

2009.04.24. 08:22

Az SZDSZ kormánypárt? Van benne ráció

Az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogi szakértő szerint van ráció a Fidesz érvelésében, amely szerint az SZDSZ kormánypártnak számít, az érvényes jogszabályok alapján azonban mégsem tekinthető annak. Szalay Pétert annak kapcsán kérdezte az InfoRádió, hogy a legnagyobb ellenzéki párt az MDF és az SZDSZ miatt újraosztaná a médiatestületek kuratóriumi elnökségének helyeit.

InfoRádió

Az ellenzékiség és a kormánypártiság olyan politikai kategóriák, amelyeket jogilag nem lehet megfogni - közölte az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogi szakértő annak kapcsán, hogy a Fidesz az MDF és az SZDSZ miatt újraosztaná a médiatestületek kuratóriumi elnökségének helyeit.

Szalay Péter emlékezetett: az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az MTI tulajdonosi tanácsadó testületében és a médiatörvény megfelelő testületeiben a kormánypárti és ellenzéki elnökségi képviselőcsoportok által jelölt tagok egyenlő arányának fenntartása során nem vehetők figyelembe azok az elnökségi és testületi tagok, akiket olyan képviselőcsoport javaslatára választott az országgyűlés, amely időközben megszűnt. Ez nem azt jelenti, hogy az MDF delegáltjai nem jogosan ülnek a testületekben, hanem azt, hogy nem lehet róluk azt mondani, kormánypárti vagy ellenzéki képviselők lennének - fejtette ki.

Az Alkotmánybíróság leszögezi, hogy a kormánypártiság-ellenzékiség és az ezen alapuló alkotmányi garanciarendszer megítélése vonatkozásában csak objektív és külső, formális ismérveket alkalmazhat, tekintve, hogy a kormánypárti-ellenzéki jellegnek egyedül csak az az objektív ismérve lehet, hogy egy képviselőcsoport pártja részt vesz-e a kormányban vagy sem.

Az SZDSZ ugyan nem kötött koalíciós megállapodást a Bajnai-kormánnyal, de a frakciótagok nagy része aláírt egy nyilatkozatot, mely szerint támogatják a kabinet terveit. A Fidesz érvelése szerint mindez azt jelenti, hogy a SZDSZ kormánypártnak számít a médiatestületek elnökségében is, és Szalay Péter azt mondta, ebben van is ráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!