Hírek

2009.04.09. 09:20

Csa-ak összefogni hát...?

Az ez idő szerint valamiféle nagykoalíción elmélkedő Szanyi Tibort, illetve a legnagyobb ellenzéki pártot legfeljebb az köti (vagy kötheti) össze, hogy mindketten balról „támadják” a szocialisták által „válságkezelés” címén végigvinni szándékozott – jelenleg éppen Bajnai Gordon kormányfőjelölt nevével fémjelzett – programot.

Stanga István

Noha fölöttébb kétséges, hogy a szocialista párt legutóbbi kongresszusán ismét felcsendülő Internacionálé egynémely sora adta volna az ötletet Szanyi Tibor számára (Ez a harc lesz a végső,/Csak összefogni hát), tény, hogy az utóbbi időben többször is a párt úgymond hivatalos irányvonalától eltérő nézeteket hangoztató MSZP-s országgyűlési képviselő most megint csak meglehetősen furcsa nyilatkozattal vétette észre magát. No, persze, nem arra az elképzelésre gondolok, amely szerint az idehaza is egyre többeket és többeket sújtó gazdasági válságot a honi politikai erők összefogásával lehetne és kellene eredményesen kezelni, mint inkább arra a – manapság jószerivel skandallumnak számító – javaslatára, amely ezt az összefogást az „esküdt ellenségeknek” számító Magyar Szocialista Párt, illetve a Fidesz között képzeli el. Azon, hogy Szanyi egy esetleges nagykoalíció kedvéért nemcsak minden gond nélkül, de gyaníthatóan kéjes örömmel cserélné le a szabad demokratákat, nem túlságosan csodálkozom, hisz a szocialisták egy része mindig is lényegesen jobban utálta a csak erőszakos zsarolónak tartott egykori és mai „fegyvertársat”, mint az ellenzék vezető erejét (lásd példának az MSZP-közeli Népszava mai – a liberálisokról szóló – publicisztikájának felcímét: „Jön a kicsi párt, a maga nagy arcával”), az azonban már messze nem ennyire világos, Szanyi vajon miből is gondolta, hogy Orbán Viktorék vevők lennének egy ilyen megoldásra. Hiszen a Fidesz még csak meghallgatni sem volt hajlandó Bajnai Gordon által tervezett lépéseket, nemhogy a nevét adná azok megvalósításához, amely a saját szempontjukból teljesen érthető, mert hát, miért is „húznák magukra” azokat az elkerülhetetlennek látszó – és a társadalom ellenállását kiváltó – intézkedéseket, amelyeket a kisebbségi kormánynak most meg kell tennie, és amelyek minden bizonnyal újabb, eddig nem látott mélységekbe viszik a szocialistákat.    

Egy valami persze, van, ami összeköti (vagy legalábbis összekötheti) a földművelésügyii tárca egykori politikai államtitkárát, illetve a legnagyobb ellenzéki pártot..., jelesül, hogy mind Szanyi, mind pedig a Fidesz balról „támadja” az MSZP által „válságkezelés” címén végigvinni szándékozott, és jelenleg éppen Bajnai Gordon nevével fémjelzett programot. Így aztán az a furcsa helyzet állt elő, hogy tudniillik Szanyi azon kijelentései, hogy tudniillik „nem bankárokra és egyéb közgazdászokra van szükség, hanem komoly, szavahihető politikusokra”, hogy „a szabadpiaci, önszerveződő kapitalizmus összeomlott a világválsággal, most pedig el kell takarítani a törmelékeit”, valamint hogy „a liberális szociáldemokrácia is elveszette a létjogosultságát”, sokkal inkább találhatnak megértésre Orbán Viktorék táborában, semmint a sajátjai között. Ami nem véletlen, hiszen ahogyan a szocialista párt – minden fogadkozás, ígérgetés és lelkes Internacionálé-éneklés ellenére – fokozatosan, de folyamatosan távolodott el a baloldali értékek képviseletétől, úgy vált (talán szükségszerűen) egyre balosabbá a Fidesz, felismerve az embereknek a Kádár-éra iránti nosztalgiáját, amely főként az egzisztenciális biztonság iránti igényől (másként fogalmazva: a bizonytalanságtól való fokozott félemből) táplálkozik. Mindazonáltal Szanyi nagykoalíciós vágyát több mint illuzórikusnak tartom. És nem elsősorban azért, mert az MSZP és a Fidesz közötti, már-már „hidegháborús” viszony a legminimálisabb együttműködést is lehetetlenné teszi, hanem mert a szövetségek a politikai életben is mindenkor a köcsönös érdekek alapján köttetnek, azt pedig ez idő szerint nem igazán látom, hogy Orbán Viktoréknak vajon milyen előnyük is származna a szocialistákkal való közösködésből. Mondjuk ahelyett, hogy ölbe tett kézzel megvárják, amíg a kormányzópárt az utolsó cseppig „kivérzik”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!