Hírek

2009.04.16. 13:48

Előveszik a Bajnaira nemet mondó SZDSZ-eseket

Frakcióülést tart az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportja csütörtökön, ahol a kedden az Országgyűlésben szavazásra bocsátott konstruktív bizalmatlansági indítványról nem szavazó képviselők ügye is napirendre kerül - értesült az MTI szabad demokrata forrásokból.

MTI

Az MTI úgy tudja, hogy a napirendben eredetileg csak az szerepelt, hogy a liberális politikusok megismerhetik Bajnai Gordon kormányprogramjának egy, a miniszterelnök által kedden számukra bemutatottnál részletesebb változatát, majd vitát is folytathatnak róla.

A távirati iroda értesülései szerint Kóka János frakcióvezető szerda este azonban arról értesítette a képviselőcsoport tagjait, hogy a napirendet kiegészíti a keddi konstruktív bizalmatlansági indítványról nem szavazó képviselők ügyével, illetve napirendre kerül Gulyás József esete is, aki szerdán a nemzetbiztonsági bizottságban tartózkodó szavazatot adott le, amikor Ficsor Ádámról kellett állást foglalni. A miniszter így nem is kapta meg a szükséges többséget.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány keddi szavazásán a szabad demokrata frakcióból Gulyás József mellett Béki Gabriella és Velkey Gábor sem nyomott gombot. A frakcióülésen pénzbüntetéssel, parlamenti tisztségeikből való visszahívással vagy akár a képviselőcsoportból való kizárással is sújthatják őket.

Kedden a három képviselő arra kérte a frakciót, hogy az SZDSZ testületeinek döntése ellenére ők kapjanak felmentést a kötelező szavazás alól, de ezt az engedményt nem kapták meg. Ezt követően a szavazás közben nem nyomtak gombot. Az MTI úgy tudja, hogy a szabadságon lévő Fodor Gábor pártelnök nem vesz részt a csütörtöki frakcióülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!