Hírek

2009.04.28. 00:00

Fertőzésveszély a tőzsdén

Mintha a gazdasági világválság nem lenne elég nagy baj, most egy pusztító hatású globális járványtól való félelem tovább rontja a kilábalás esélyeit. A légitársaságok, az utazásszervező cégek és a húsipari vállalatok részvényei mélyrepülésbe kezdtek a Mexikóban kitört, ám tegnap már Európában is felbukkant sertésinfluenza terjedésének hatására.

VG

Az Egyesült Államokban az egészségügyi veszélyhelyzet vasárnapi elrendelése után tegnap megkezdték a határforgalom ellenőrzését a sertésinfluenzás betegek kiszűrésére. Az Európai Bizottság egészségügyi biztosa azt tanácsolta, akinek nem feltétlenül fontos, ne utazzon a járvány által érintett térségekbe. Magyarország képes oltóanyagot előállítani, ehhez vadvírust kért az USA-tól.

Az Omninvest Kft. akár heti 500 ezer adagnyi oltóanyag gyártására is képes. Arról csak találgatások vannak, mekkora károkat fog okozni a járvány. Egyesek akár több tízmillió halottat is elképzelhetőnek tartanak, mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a 2005-ben szintén világjárvánnyá alakulással fenyegető madárinfluenzába „csupán” kétszáz-egynéhányan haltak bele. A járványnak azonban lehetnek nyertesei is: a Roche gyógyszercég például máris bejelentette, hogy felfuttatja influenza elleni szere, a Tamiflu gyártását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!