Hírek

2009.05.02. 11:44

Döntsd a tőkét!

Thürmer Gyula szájából még csak-csak hitelesnek tűnik a tőke ostorozása, elvégre ki szálljon szembe a kapitalista „sárkánnyal”, ha nem a Magyar Kommunista Munkáspárt első embere, az azonban sokkal érdekesebb, amikor Gaskó István szakszervezeti vezető csillogtat osztályharcos erényeket.

Stanga István

Nagyon erős a gyanúm, hogy József Attila rettenetesen boldog lett volna, ha az idei május 1-jei ünnepi rendezvények egyik-másik szónokát hallja, akik – igaz, egyelőre még csupán verbális formában – siránkozás helyett úgy döntötték azt a bizonyos tőkét, hogy annál több se kell. No, persze, nem Thürmer Gyuláról, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökéről van  most szó, mert bár az ő beszéde sem nélkülözte az olyan, igen hangzatos kijelentéseket, miszerint „a magyar nagytőke kormányai” által félrekezelt válságra a dolgozók számára „megoldás csak egy van: a forradalom, a kapitalizmus legyőzése”, meg hogy a háromfejű sárkány („tőke, tőkések, kapitalizmus”) elpusztításakor „a mi dolgunk az, hogy levágjuk a sárkány minden újabb és újabb fejét, és eljussunk oda, hogy a szívébe döfjük a munkás, a dolgozó kardját”..., mert szerintem egy virtigli kommunistától teljes joggal elvárható, hogy megcsillantson valamit azokból a szép, régi osztályharcos erényekből. És még csak ne is az MSZP-re avagy a Fideszre tessenek gondolni, hiszen Lendvai Ildikóék szájából több mint vicces lenne hallani a gonosz kapitalizmusról, és hát, Orbán Viktor sem a szocializmust akarja majd építeni valamikor, függetlenül attól, hogy a mai retorikájában nem kevésszer alapoz-e a Kádár-éra viszonylagos biztonsága iránt érzett nosztalgiára. Számomra meglepetést sokkal inkább Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke jelentett, aki a munkástanácsok szövetségével közösen tartott demonstráción nemcsak arról szólt, hogy az új kormány elképzelései növelik a munkanélküliséget, csökkentik a reáljövedelmeket valamint fokozzák a fásultságot, ami akár az öngyilkosságok számának növekedéséhez vezethet, hanem arról is, hogy a Bajnai-program „a tőke javára csoportosít át jövedelmeket”.

Félreértés ne essék, azzal nincs az ég világon semmi bajom (sőt), ha egy szakszervezeti vezető kikel a tőke ellen, csakhát Gaskó szájából ilyesmit hallani..., hát, őszintén szólva, nem tűnik túlzottan hitelesnek. És itt nem egyszerűen arról van szó, hogy a mezei vasutasból érdekvédelmi muftivá avanzsáló Gaskó ennek a csúnya kapitalizmusnak köszönheti a karrierjét (megjegyzem, az azért nem semmi, hogy valaki két évtizedet ücsörögjön egy szakszervezeti elnöki székben), mint inkább arról, hogy az olyannyira ostorozott „tőke” az elmúlt évek során valahogy őt magát sem kerülte el. Fiigyelemre méltó volt e tekintetben például, hogy amikor néhány nappal ezelőtt a Demokratikus Hálózat egy sajtótájékoztatón azt kérte Gaskótól, ugyan árulja már el, egy szakszervezeti főnöknek – legyen bár még olyan magas is a fizetése – miből futja egy egri, szépasszony-völgyi, több millió forintot kóstáló borospincés ingatlanra, a felelet az volt, hogy borospince még nincs a telkén, illetve hogy a megvásárlásra költött pénzt nem lopta. Minthogy egyetlen másodpercig sem akarok demagógnak tűnni, így ezt a választ most nem minősítem, annyit azonban nagy általánosságban mégis megjegyeznék, hogy tudniillik nem túl szerencsés, ha egy érdekvédelmi vezetőről (feltéve, hogy nem egy Jimmy Hoffa-szerű figuráról van szó, de az már ugye, a maffia világa) bárkinek is a „piszkos anyagiak” jutnak az eszébe. Persze, az is lehet, hogy csak én vagyok ennyire akadékoskodó, és hogy direkt jó, ha egy szakszervezeti vezér az átlagpolgárnál jobban  tudja, mi is az a tőke..., hátha így eredményesebben harcolhat ellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!