Hírek

2009.05.04. 07:30

Kolompár és a „gyerekcsínyek”

Amikor egy csoportosan elkövetett utcai rablásról Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke azt mondja, hogy az nem más, mint afféle gyerekcsíny.., nos, az nem egyszerűen ostobaságra vall, de felveti a cigány vezetők felelősségét is, már amennyiben sokszor ők maguk sem hajlandóak szembenézni a valósággal, és menteni igyekszenek azt, amit nem lehet és nem is lenne szabad.

Stanga István

Amikor Bencze József országos rendőrfőkapitány egy lapnak nyilatkozva azt állította, hogy a hazai cigánygyilkosságok tettesei – akik szerinte már egy újabb támadásra készülnek – egyre többet hibáznak, és egyre több nyomot hagynak maguk után, egyúttal azt is sugallta, hogy a rendőrség maradéktalanul bízik a ma még ismeretlen elkövetők kézrekerítésében. Ami persze, nemhogy nem kifogásolható, hanem kifejezetten derék dolog, bár a kiskunlacházi tragédia óta már meglehetősen nehéz eldönteni, hogy a nyomozó hatóságból mikor is beszél az a bizonyos kincstári optimizmus, és mikor hisznek valóban a saját sikerükben. Mert hiszen valamennyien nagyon jól emlékszünk még a Pest megyei főkapitány tavaly decemberi, nem kevés önbizalomról árulkodó mondataira, miszerint „szorul a hurok” a gyilkos(ok) nyaka körül, ami képnek vitathatatlanul szép, csak sajnos, a valósághoz nincsen köze. Nincs, merthogy a hangzatos kijelentések és a százszámra végzett DNS-vizsgálatok dacára sem jutottak sokkal közelebb a gyilkosokhoz, amely eredménytelenségnek köszönhetően a településen  a legkülönfélébb pletykák kaptak szárnyra, hogy a jószerivel állandósult feszültségról már ne is beszéljünk. Ez utóbbi nyilvánult meg az elmúlt hét csütörtökén lejátszódott eset kapcsán is, amikor is egy hat-nyolc tagú, 12-16 éves fiatalokból álló banda támad egy 12 esztendős gyereklányra – ő állítólag a megölt és megfojtott H. Nóri barátnője volt –, akit lerángattak a kerékpárjáról, átkutatták a zsebeit és a táskáját (némely hírek szerint szexuális tartalmű megjegyzéseket is tettek rá), aminek következtében a lányka sokkos állapotba került, s félelmében bepisilt. Ez az ügy számomra amúgy nem azért érdekes, mert talán közelebb vihet a tavaly novemberi gyilkosság „megfejtéséhez” (a rendőrök nem látnak öszefüggést), hanem a történteket követő nyilatkozatok miatt.

És most nem is annyira a kiskunlacházi polgármester szavaira gondolok, hogy tudniillik itt „kiskorú cigánybűnözéssel állunk szemben” (jóllehet ezt a kategóriát valószínűleg ő alkotta), mint inkább Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat első emberének az egyik kereskedelmi televízióban kifejtett véleményére, amelynél ostobább megnyilatkozást nem mindennap lehet hallani, pedig hát, ebben a tekintetben elég erős a hazai mezőny. Mert az odáig még csak rendben van, hogy Kolompár nem jogász, következésképpen nem szükséges ismernie az olyan fogalmakat, mint amilyen példának okáért a csoportosan elkövetett rablás, sőt, azt is megértem, hogy védeni igyekszik a mundér becsületét, no, de egy ilyen esetet „gyerekcsíny”-nek minősíten..., Nos, ez nem egyszerűen butaságra vall, hanem felveti a magyarországi cigányság vezetőinek a felelősségét is, már amennyiben nagyon-nagyon sokszor ők maguk sem hajlandóak szembenézni a valósággal, és mentegetni igyekeznek azt, amit nemcsak nem lehet, de amit nem is lenne szabad. Ha ugyanis a mai tizenéves utcai erőszakoskodók a nagyon is jól megérdemelt büntetés helyett esetleg azt az üzenetet kapják, hogy az, amit tesznek, nem más, mint afféle ártatlan csínytevés, úgy szinte biztosak lehetünk abban, hogy felnőve is sajátosan  (hadd ne mondjam: önkényesen) értelmezik majd az emberi együttélés íratlan szabályait, nem különben pedig a törvényeket. Talán egyszer erről a kérdéskörről is érdemes lenne nyilatkoznia Kolompár Orbánnak. Persze, csakis azt küvetően, ahogy a bíróság jogerős ítéletei lezárják az ő..., hogy is mondjam... „csintalankodásait”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!