Hírek

2009.05.01. 19:54

Mexikó Zürichben: a legfontosabb meccsre fogyott el a szufla

Jégkorong-vb Az osztrákok első sora eldöntötte az alsóházi rájátszás első mérkőzését

Vas András

Új kör, menekülési útvonal, alsóház - kinek-kinek értékrendje szerint. A svájci jégkorong-világbajnokság négy csoportutolsója számára az utolsó reménysugár. Igaz, a németek nem várt idepottyanásával elég halovány, de mégiscsak az. A germánok ugyanis nagy meglepetésre nem jutottak tovább a középdöntőbe, ám mivel jövőre ők rendezik a vb-t, értelemszerűen nem eshetnek ki.

A maradék három csapatból így viszont csak egy maradhat: Ausztria, Dánia és Magyarország közül jövőre kettő a divízió-1-ben folytatja. Pat Cortina válogatottjának az A-csoportos tagság megőrzéséhez elsőként az osztrákok ellen kellett maradandót alkotnia. Mondhatni, ismerősök ellen, hiszen bár a két válogatott utoljára csak a nyolcvanas évek közepén találkozott egymással, az Alba Volán két éve az osztrák ligában izmosodik, s játékosai testközelből ismerhetik a sógorok hokiját.

Ennek megfelelően végre nem megilletődötten kezdett a magyar csapat, mely a csoportmeccsekkel ellentétben egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet az első harmadban. Kapott gól nélkül azonban így sem sikerült megúszni a húsz percet: 47 másodperccel a dudaszó előtt Koch remek cselek után fonákkal emelt Szuper ketrecébe.

A találat láthatóan megfogta a válogatottat, s alig telt háromnegyed perc a középső játékrészből, Koch duplázni tudott: ezúttal az NHL idei ötödik legjobb góllövője, a buffalói Vanek passzát váltotta gólra - másfél perc alatt elúszni látszott tehát a bennmaradás. S ahogyan ilyenkor lenni szokott, kapkodni kezdett a magyar csapat, emberelőnyben még felállni sem sikerült, míg a túloldalon hasonló szituációban Setzinger az amúgy jól védő - 54 lövést hárító! - Szuper válla fölé emelt.

S mivel a következő fórból is betaláltak Vanek első vb-találatát jegyezte -, a magyaroknak pedig még kettős előnyből sem sikerült ? sőt, Szupernek kellett szólót hárítania -, az utolsó harmadra eldőlt, a magyar bennmaradáshoz kisebb csoda kell majd a dánok és a németek ellen. No és minél jobb gólkülönbség, azaz a záró játékrész egyetlen kérdése az maradt, sikerül-e bevenni Brückler kapuját, emészthetővé csökkenteni a differenciát. Mivel azonban ezen a délutánon semmi sem sikerült , sőt, hat lett a vége, mint a 86-os focivébén a szovjetek ellen -, ráadásul a másik mérkőzésen a dánok megverték a németeket, a magyar válogatottnak már csak matematikai esélye maradt az A-csoportos tagság megőrzésére.

mérkőzését Vas András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!