Hírek

2009.05.21. 12:45

Nyaralás külföldön - Miből mennyit vihetünk magunkkal?

Lassan itt a nyaralási szezon, fontos ismerni az utasforgalmi vámszabályokat, hiszen ezek határozzák meg, hogy milyen értékben hozhatunk be külföldről vámmentesen ajándékokat, termékeket, illetve hogyan vihetünk magunkkal élelmiszert, gyógyszereket, vagy éppen házi kedvencünket – figyelmeztet Sipos Jenő, a vámszervezet szóvivője.

VG Online

Fontos tudni, hogy nem mindegy, merre vesszük az irányt, ugyanis más szabályok érvényesek, ha az Európai Unión kívüli helyre utazunk, vagy egy közösségen belüli országba. Utóbbi esetben a magáncélból szállított termékekre nincs korlátozás, azonban a jövedéki termékek esetében nem lehet nálunk több a kereskedelmi mennyiségnél.

Ez azt jelenti, hogy kereskedelmi mennyiségnek minősül cigarettából az összesen 800 szálat, szivarból 200 darabot, szivarkából 400 darabot, fogyasztási dohányból 1000 grammot, sörből 110 litert, köztes alkoholtermékből (például likőrökből) 20 litert, tömény szeszesitalokból 10 litert, borból 90 litert meghaladó mennyiség. Románia és Bulgária felől azonban behozatali korlát van érvényben a cigarettára vonatkozóan, tehát ezen országokból ebből a termékből csak 200 szál hozható be.
 
Európai Unión kívülről vám- és adómentesen légi forgalomban 200 darab cigaretta, vagy 100 darab szivarka, vagy 50 darab szivar, vagy 250 gramm fogyasztási dohány hozható be, míg közúton, vasúton, vagy hajón 40 darab cigaretta, vagy 20 darab szivarka, vagy 10 darab szivar, vagy 50 gramm fogyasztási dohány. Ezen kívül tömény szeszesitalokból 1 liter, borból 4 liter, sörből 16 liter hozható be.

Az ezektől eltérő áruk esetében euróban határozták meg a vámmentes határt: légi forgalomban 430 euró, közúton, vasúton és hajón pedig 300 euró lehet a vámmentesség plafonja.


 
Ha az utazás alkalmával háziállatot is viszünk magunkkal, akkor azt az Európai Unión belül csak állatútlevéllel (pet passporttal) tehetjük meg, amelyet a lakóhely szerint illetékes állatorvos ad ki. Az unión kívüli országok esetében eltérőek a szabályok, azonban állatorvosi igazolásra ekkor is szükség van.
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!